Ugrás a tartalomra

Visszanyerték pompájukat a Kálvária stációi

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. július 31. szerda 21:25
A napokban elkészült a Kálvária korhű felújítása, amely méltóképpen idézi fel Krisztus szenvedéseit.
Juhász Ferenc atya a megújult Kálvárián / Fotók: Osztie Tibor

Évek óta szerette volna rendbe hozni a romos állapotú, neogótikus stílusú Kálváriát a Mindszenti Plébánia, amely most megvalósult. A terület nemcsak a katolikus közösség tagjainak, de a miskolci lakosoknak is sokat jelent. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egy építőipari vállalkozás felkarolta az ügyet, és élére állt a felújításnak, amely több mint 45 millió forintból valósult meg. Az Avas oldalában magasodó szakrális tér különlegessége, hogy a Megváltó keresztútját nem a megszokott 14, hanem mindössze 7 stációban jeleníti meg, az egri szerviták hagyománya nyomán, akiknek a Hétfájdalmú Szűz a patrónája.

Szeretetből újult meg

- Még tavaly novemberben enyhe hóesés közepén kezdték el bontani a romos stációkat. Aztán a fagyok megállították a munkát. Április körül pedig elkezdődött a Kálvária teljes felújítása és a napokban fejeződött be, a kápolna kivételével. Az utóbbit majd egy másik alkalommal újítjuk fel, ha lesz rá lehetőségünk, mert nagyságrendileg ugyanannyiba kerülne, mint az eddigiek összesen – nyilatkozta lapunknak Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa, pasztorális helynök. 

A Golgota-szoborcsoport fémalakok nélkül és a Kálvária kápolnája

- A Golgotát szimbolizáló keresztekről egyelőre levettük a két latort és Jézust ábrázoló fémalakokat, amelyeket restaurálni kellene. Bízom benne, hogy ezt még tudjuk finanszírozni a rendelkezésre álló keretből. A teljes felújításhoz, amely a stációk közötti ösvények megújulását is magában foglalta, a városrészhez kötődő Piukovics-testvérek járultak hozzá adományukkal, akik építő- és tervezőirodájuk révén maguk is dolgoztak a munkálatok során – osztotta meg. 

Örökbefogadható stációk

Elmondta, hogy a vasrácsokat nem helyezték vissza az egyes állomásokra, mert korábban lefeszegették, letördelték azokat. Ugyanakkor meghirdették a Fogadj örökbe egy stációt! programot, amitől azt remélik, hogy az emberek jobban magukénak érzik majd a területet. 

Rendhagyó módon hét stáció található a területen neogótikus stílusban

Részletezte, hogy a program keretében lehetőség nyílik rá, hogy egy-egy család, vagy imacsoport gondozásába vegye 25 évre valamelyik állomást és rendben tartsa a környezetét. Ennek része lehet virágok ültetése, a stációk megmaradt régi köveiből pihenőhely kialakítása, illetve stílusos szemétgyűjtő kihelyezése. A legtöbb stáció már gazdára talált, de két-három még szabad. Az örökbefogadó nevét és azt, hogy mit ábrázol az adott állomás, tábla fogja jelezni. 

Kétszeresen ünnepelnek

- A stációk birtokba vétele és felszentelése két részletben fog történni. Szeptember 14-én, szombaton lesz a Kálváriának és kápolnájának a búcsúja a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén. Hagyományainkhoz híven ezen a napon 17 órától tartanánk egy közös szabadtéri búcsúi szentmisét. Idén erre különösképpen is készülünk, mert az adományozó családban az öt testvérből az egyik fiút nem régen szentelték pappá Esztergomban. Úgy időzítettük, hogy a Kálvária búcsúján mutathassa be újmiséjét. Ez az esemény a szeptember 13. és 22. között rendezett II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál városi zarándoklatának záró alkalma is egyben – fejtette ki az atya. 

A háttérben a még felújításra váró kápolna

- Egy másik alkalommal szeretném meghívni Ternyák Csaba egri érseket is, hogy szentelje meg újra a Kálváriát, mert az évek során profanizálódott. Egyébként főként nagyböjtben jövünk ki ide a hívekkel, hogy imádságos formában Krisztus szenvedéseire emlékezzünk. Nagypéntek kapcsán pedig minden évben előadjuk a diákokkal a keresztutat. Szeretném azonban, ha nemcsak a katolikusok, hanem Miskolc lakossága is újra használatba venné a Kálvária-dombot és elidőzne itt – fűzte hozzá. 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!