Ugrás a tartalomra

„Visszapasszolhatjuk” régi telefonjainkat

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 10. szerda 17:11
Ehhez nem kell mást tenni, mint bemenni a polgármesteri hivatalba, szerdán ugyanis kihelyeztek egy gyűjtődobozt az ügyfélszolgálat bejáratánál: Miskolc is csatlakozott a Jane Goodall Intézet mobilgyűjtő kampányához.
Érkezik a gyűjtőláda a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatára. | Fotó: Juhász Ákos

A Zöld város, zöld városháza mottó mentén újabb lépést tett Miskolc a környezettudatosabb élet felé, amit a „Passzold vissza, Tesó!” szlogennel elindított kampányhoz való csatlakozással is megerősítettek. A program a Jane Goodall Intézet nevéhez fűződik, azt tűzték ki célul, hogy a régi, már nem használt mobiltelefonokat, táblagépeket és GPS-berendezéseket begyűjtsék. Ezekben az eszközökben ugyanis több olyan fém is megtalálható, amelyek bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok – például gorillák és csimpánzok – természetes élőhelyét veszélyezteti.

A kampány még 2018-ban indult, azt szeretnék elérni, hogy a fiók mélyén porosodó elektronikus eszközökből kinyerve és újrahasznosítva az értékes fémeket, mérsékelni lehessen azok bányászatát, és meg lehessen óvni ezeknek a fajoknak az élőhelyét.

Az első telefonokat már tovább is „passzolták"

A kampányhoz most a miskolci polgármesteri hivatal is csatlakozott, a Városház tér 8. szám alatti ügyfélszolgálat bejáratánál helyeztek ki egy gyűjtődobozt, amibe bárki bedobhatja a régi készülékeit.

– Igyekszünk minden eszközt megragadni, hogy környezettudatosan működjünk, és ezt a küldetést népszerűsíteni is szeretnénk – mutatott rá Ignácz Dávid jegyző, aki beszélt a program eddigi eredményeiről is. – Az elmúlt években országszerte 640 gyűjtőpontot létesítettek, ezeken a helyeken mintegy két és fél tonnányi mobiltelefont gyűjtöttek össze az akció résztvevői.

Az összegyűjtött telefonokat az intézet szállítja majd el, és gondoskodik is az újrahasznosításról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!