Ugrás a tartalomra

Visszatér az ásványfesztivál

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. február 25. szombat 11:58
Két nap, több száz kiállító, több ezer látogató - két év kihagyás után, március második hétvégéjén visszatér a Miskolci Egyetemre az ásványfesztivál.
Minap-archív fotó: Mocsári László

Harminckilencedik alkalommal – a világjárvány okozta két évnyi szünet után - rendezik meg március 11-én és 12-én a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen. Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljának évről-évre a város felsőoktatási intézménye ad otthont. Jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti és a látogatók 7-8 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket is társítanak. Ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások, illetve tudományos és népszerűsítő előadások, esetenként előadóülések.

A kezdetektől az a cél vezérli a szervezőket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz - érdeklődő, gyűjtő, szakember - találjon kínálatot a választékban, legyen ez egy stabil találkozópont ezen emberek számára. A rendezvény ma is, akárcsak a kezdetekben, elsősorban a közép-európai országok kiállítóira és látogatóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező ásványgyűjtők között.

Március második hétvégéjén a XXXIX. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál jobbnál jobb programokkal csábítja a Miskolci Egyetemre az ásványokat, ékköveket, díszítő köveket, ősmaradványokat kedvelőket. Az év ásványa ezúttal az antimonit, míg az év ősmaradványa a borostyán. A szervezők külön kiállítással emlékeznek meg a tavaly elhunyt Tóth Lajos ásványgyűjtőről.

A kiállítások és a börze szombaton délelőtt 9 és este 6 között várja a látogatókat. Az ásványfesztivál megnyitóünnepséggel kezdődik 10-kor, a nap során 11-től, 12:30-tól és 14 órától Egri Csaba a barlangokról 3D-s, negyed 4-től Fehér Béla pedig a varázslatos borostyánkőről tart vetítettképes előadást, míg Lévai Zsolt az antimonitról beszél majd. Napközben földtudományi játszóház fogadja a gyerekeket, délelőtt 11 és délután négy között pedig óránkénti vezetéssel megtekinthetők az Alkalmazott Ásványtani Intézeti Tanszéken lévő kiállítások.

Vasárnap a börze 17 óráig tart nyitva, 10 és 16 óra között Leskó Máté és Móricz Ferenc ásvány- és kőzethatározást, míg Takács József drágakő-határozást vállal díjmentesen. Aki szombaton lemaradt róla, az vasárnap 11-től, 12:30-tól, 14 órától vagy 15:30-tól hallgathatja meg Egri Csaba előadását, és délután háromig még a tanszéki kiállítások is megtekinthetők.

Március 11-12-én az idén tízéves Pannon-tenger Múzeum is egésznapos programsorozattal készül. A Családi Ásvány- ás Dínónapok kiemelt programja Az elveszett dínókölyök című mesés játék, amelyet szombaton és vasárnap is 10-től, 10:40-től és 11:20-től nézhetnek meg a látogatók. Egyebek mellett lapozó (lapbook) készítéssel, mikroszkópos ásványvizsgálattal, kőgörgető és tojásrabló társasjátékkal, dínós és ásványtotóval is készül a múzeum.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!