Ugrás a tartalomra

A vízimadarak költésére is odafigyel a Városgazda

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 16:27
A Szinva part felső részét tisztítják meg a magas fűtől, emellett az invazív növényzettől.
Osztie Tibor képgalériája

A Városgazda nemcsak Miskolc zöld területeinek gondozásával foglalkozik, hanem a vízfolyások karbantartása is feladata a cégnek. 46 és fél kilométer hosszú nyílt vízfolyás tartozik a feladatkörébe, ami közel 400 ezer négyzetméter partszakasz rendben tartását foglalja magában. Ennek keretében fenntartási munkákat terveznek a Szinva és Hejő-patak, valamint mellékvízfolyások: a Görömböly-patak, a Hejő mellékágak, a Lyukó-patak, az Ormos-ér, a Pece-patakok, a Pereces-patak és a Tenkes-patak mentén – tudta meg Kertész Bélától, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetőjétől a Miskolc Televíziót. 

- Jelen pillanatban még nem kezdtük el a Szinva teljes partjának megtisztítását a gyomtól és magas fűtől, csak a folyómedertől legtávolabbi felső 1 méteren. Ugyanis figyelembe kell vennünk a tőkés récék és más vízimadarak költési időszakát, amelyek közvetlenül a patakmeder mellett, a magas fűben fészkelnek – mondta Kertész Béla

- Most alapvetően az invazív növényfajok visszaszorítása a célunk. Ezek között sajnos megjelent Miskolcon a japán keserű, ami nagyon erőszakosan terjed. Egyelőre azonban még nem erősödött meg a szára, ezért a vágását el tudjuk végezni. Később viszont már csak részben tehetnénk meg ezt. A Szinva teljes partszakaszát pedig majd a költési időszak vége után fogjuk egészen megtisztítani. A munkálatok a szemét, a hordalék és egyéb idegen anyagok eltávolításával egészülnek ki a környékéről és a patakmederből – fejtette ki a szakember. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!