Ugrás a tartalomra

WestEnd párbajtőr GP - Kun Anna ezüstérmes

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 12. vasárnap 21:12
Tavalyi eredményét megismételve ezüstérmet nyert Kun Anna a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében.
Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

A világranglistán hatodik magyar vívó, aki kiemeltként csak vasárnap kezdett, a 64-es főtáblán könnyedén győzte le Kardos Edinát, majd magabiztosan a kínai Lin Senget, azután pedig a Tokióban csapatban olimpiai bajnok észt Erika Kirput

A negyeddöntőben a nemzetközi rangsorban harmadik Man Wai Vivian Kong volt az ellenfele. Az asszó elején a hongkongi vezetett, előnye három tusra is nőtt, de a magyar párbajtőröző fordított, 9-6-ra ellépett. A fordulatos küzdelemben Kong a végére egyenlített, a ráadásban viszont Kun volt bátrabb és pontosabb.

Az elődöntőből nagy izgalmak közepette jutott tovább. Marie-Florence Candassamy ellen a második harmadban háromtusos hátrányba került, mert nem sikerültek a lerohanásai, nem tudott "pengét kötni", a francia beleszúrásai pedig pontosak voltak. A harmadik három percben tovább nőtt a különbség, 9-14-nél már kevés esély mutatkozott a fordításra. Kun Anna azonban innentől kezdve jó ütemű akciókkal elkezdett egylámpás tusokat adni, 17 másodperccel a vége előtt egyenlített, és nem hagyta a döntést a ráadásra, a maradék rövid időben a döntő találatot is bevitte.

A fináléban Renata Knapik-Miazgával vívott. Mindketten óvatosan kezdtek, az első három percben kétszer is figyelmeztették őket, majd egyetlen együttes találat esett. Aztán a második szakaszban is együttes tusok születtek, de az újabb szünetig Kun mégis el tudott lépni 7-5-re. A harmadik három percben váratlanul fordított Knapik-Miazga, a magyar párbajtőröző azonban 8-10-ről még tudott egyenlíteni az utolsó pillanatokban. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, jól is mozgott, már majdnem letelt az egy perc, de akkor a lengyel pontosan szúrt, ezzel ő győzött.

Az eredményhirdetés után Kun Anna az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, tavalyhoz képest mentálisan sokat lépett előre, a fizikumával már akkor is sem volt gond, eredményben pedig nem változott semmi.
"Szerettem volna megnyerni az aranyat, mert nem túl erős a lengyel ellenfél, akire azért oda kell figyelni. Bosszantó az egytusos vereség, még friss az élmény. Most még csalódott vagyok, de holnap biztosan tudok majd örülni az ezüstnek "- mondta.
Az elődöntős mérkőzésre rátérve úgy fogalmazott: bízott a sikerben, bár azt nem gondolta, hogy hattusos hátrányból fog nyerni.
"Úgy éreztem, ha mentálisan átveszem az irányítást, és elkezdem adni a tusokat, ellenfelem összezavarodik. Igazából ezt használtam ki, ugyanazt az akciót csináltam folyamatosan, bejött " - tette hozzá.

A 279 fős mezőnyben a szombati selejtezőből öt hazai vívó került a főtáblára a BOK Csarnokban. A 64 között Wimmer Dorina tudott még a magyarok közül mérkőzést nyerni, míg Kardos mellett Nagy Kinga, Tóth Jázmin és Gnám Tamara az első fordulóban vereséget szenvedett.

A női versenyben, amelyet az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendeztek meg, 23 magyar vett részt. A legutóbbi GP-n Dohában bronzérmes Muhari Eszter, aki Kun Annához hasonlóan kiemelt lett volna, nem indult, mert az Egyesült Államokban tanul, és ott ezen a hétvégén rendezik az egyetemi bajnokságot - tudósított az MTI.

 

Eredmények:
Kun Anna-Kardos Edina 15-4
Wimmer Dorina-Laura Staehli (svájci) 15-10
Federica Isola (olasz)-Gnám Tamara 15-4
Lin Seng (kínai)-Nagy Kinga 15-13
Csu Ming-je (kínai)-Tóth Jázmin 12-11

További hírek

Olvasnivaló