Ugrás a tartalomra

Y-híd: tartják az ütemtervet

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 08. péntek 12:00
Amíg az időjárás engedi, télen is dolgoznak a beruházáson.
Az Y-híd leendő helye, háttérben a Tiszai pályaudvar. Fotó: Mocsári László


Összességében elmondható, hogy az ütemterveknek megfelelően halad az Y-híd beruházás – válaszolta a minap.hu kérdéseire az óév utolsó napjaiban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője. Kiss Boglárka emlékeztetett, a régi Vörösmarty utcai felüljáró szerkezetét a kidolgozott technológia szerint, a MÁV-val leegyeztetett ütemezéssel összhangban, fennakadás nélkül bontották el még 2020 szeptemberében és októberében.

- Ezzel párhuzamosan az új műtárgy alépítményének építési munkálatai kezdődtek el, ami magában foglalja a cölöpözést, a cölöpösszefogó gerendák készítését, valamint a keleti oldalon a támfal építés előkészítő munkálatait is – tette hozzá. 

A szóvivő emlékeztetett, a szeptemberben bevezetett ideiglenes forgalomtechnikai kialakítások 2021 tavaszáig lesznek érvényben. Kedvező időjárás esetén az új híd alépítmény építési munkálatai tovább folytatódnak januárban is. Az idei forgalmirend pontos műszaki tartalmának kialakításán a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az önkormányzat és az MVK Zrt. közösen dolgozik – tette hozzá. 


Elkerülő épülhet

Tavaszra várhatóan burkolatot kaphat a Csokonai utca is a Martinkertvároban, ezzel kapcsolatban még decemberben kezdeményezte a város építési szabályzatának módosítását az önkormányzat, az ezzel kapcsolatos terv január elejéig volt véleményezhető. Ez azért fontos, mert – ahogyan a hivatal fogalmazott – a Csokonai utca közvetlenül a Kisfaludi úti felüljáró rézsűlábánál indul keleti irányba, majd a lakóterületek után burkolatlan mezőgazdasági útként folytatódik, egészen az ún. szennyvíztelepi út vasúti átjárójáig. 

Az elképzelés alapján ezt az utat építenék ki, ami a Fonoda utcába csatlakozva vállalható hosszúságú eljutási alternatívát jelentene a belső városrészek irányába. 

Tovább bontanak

Kiss Boglárka érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy az épületbontásokat is az előre egyeztetett tervek szerint végezték. „A kivitelező még decemberben lebontotta a Kont István utca 15. szám alatti épületet, illetve befejezte a Vörösmarty Mihály utca 144. és 142. szám alatti épületek szanálását is”. A munkálatok év elején tovább folytatódnak.

A turbókörforgalommal is érintett tehermentesítő út előkészítési- és közműkiváltási munkálatai is tovább folytatódnak, azonban látványosabb fázisra csak 2022-ben lehet majd számítani – zárta Kiss Boglárka.
 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!