Ugrás a tartalomra

„Zöld” kosárba bioterméket

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 19. péntek 15:35
Tizenöt évvel ezelőtt indították el lelkes miskolci környezetvédők a Biovásárt, ma már sokan náluk szerzik be a vegyszermentes, friss és finom élelmiszereket. Zöldkosár közösségük szintén folyamatosan bővül újabb és újabb biotermelőkkel és vásárlókkal. Pénteken Miskolc polgármestere látogatott el hozzájuk a Szilágyi Dezső utcára, hogy arról érdeklődjön, a városvezetés miben tudná segíteni a vásárt működtető alapítványt.

Immunrendszert erősítő homoktövis velő, finomabbnál finomabb lekvárok, különleges ízesítésű sajtok, kézműves szappanok, termelői borok, bababarát tisztítószerek – az először betérő vásárló csak kapkodja a fejét: számtalan olyan termékkel találkozik a roskadásig megtöltött polcokon, amiről korábban még nem is hallott. Az az érzése az embernek, hogy mindent ki kell próbálni, meg kell kóstolni, lehetőleg most és azonnal!

Fotó: Végh Csaba

– Hát igen, talán kevesen tudják még, hogy egy ideje már a Szilágyi Dezső utcában van a székhelyünk – mondja Lenkey Péter, az Észak-Magyarország Flórája, Faunája Alapítvány szakmai vezetője. Korábban a belvárosban is működtek már, de ami állandó: civilek szervezték és mind a mai napig civilek is működtetik a Biovásárt. – Szerettük volna, hogy legyen egy hely, ahol találkozhatnak a tudatos vásárlók és a biogazdák. Erre minden pénteken, reggel 8 órától délután 4-ig adott is a lehetőség. A termelői polcainkról azonban egész héten válogathatnak.

Zöld Kosár Közösségükhöz is egyre többen – helyi kistermelők és vásárlók – csatlakoznak. Gyakorlatilag minden héten van új jelentkező kosárra. Ezt azért szervezték meg, hogy aki a Biovásárra nem tud elmenni, péntek délután át tudja venni az előre összeállított kosarát. Itt is igaz, hogy a termelői árat fizetjük meg, és azt teljes egészében a termelő is kapja meg.

– Ez egy közösség is egyben; találkozhatunk hasonlóan gondolkodó családokkal. És programokat is szoktunk szervezni, és így nem csak a péntekeket lehet kellemesen eltölteni: kirándulásokon, gazdaságlátogatásokon is részt lehet venni – tette hozzá Lenkey Péter.

Pénteken Veres Pál polgármester is ellátogatott a Biovásárra. A városvezető fantasztikus kezdeményezésnek nevezte. Egyrészt azért, mert a környezetvédelem, a biogazdálkodás felkarolása a miskolci városvezetés számára is egyik vállalt feladat. Másik oldalról jól mutatja, hogyan tudnak összefogni és építkezni civil kezdeményezések. – Polgármesterként mindkét területet maximálisan szeretném támogatni, segíteni – hangsúlyozta, hozzátéve: ez a nemes ügy arra is alkalmat teremt, hogy közösséget építsen.

Az alapítvány alapvetően pályázatokból tartja fenn magát. A pénteki egyeztetés arról szólt, hogy a város miben, hogyan tudná támogatni a civil, környezettudatos kezdeményezést.

A friss hírekért, a termékek listájáért érdemes ellátogatni a Biovásár Facebook-oldalára, a Miskolci Zöldkosár Közösség oldalára, az alapítványról ITT tudhatnak meg többet, az e-shop-ban pedig a terméklistákból is csemegézhetünk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!