Ugrás a tartalomra

Alapjövedelmet vezetnének be a válság kezelésére

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 22. csütörtök 16:58
Az alapjövedelem bevezetéséért gyűjtött aláírásokat a Párbeszéd csütörtökön Miskolcon. A belvárosi standoláson Szabó Tímea társelnök is részt vett.

Az ellenzéki politikus álláspontja szerint a koronavírus-járvány megmutatta, mennyire sérülékeny az ország gazdasága, a válság miatt sokan elveszítették a jövedelmüket vagy táppénzre kényszerültek. A kormány pedig nem nyújt valódi segítséget.

Fotó: Végh Csaba

A Párbeszéd javaslata: az alapjövedelem azonnali bevezetése. Ennek lényege röviden összefoglalva: minden felnőtt magyar állampolgár számára 100 ezer forintot, gyerekek után havi 50 ezer forintot, várandós édesanyáknak 150 ezer forintot biztosítana a program. Az időseknek pedig 100 ezres alapnyugdíjat garantál. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan a minimálbér bruttó összege havi 250 ezer forintra emelkedne, ami nettó értékben 166 ezer forint.

– Az alapjövedelem munkára ösztönöz, hiszen nő a minimálbér összege. Nemcsak a munkanélküliekről, a bajba jutott emberekről van szó, hanem azokról a dolgozókról is, akik évek óta 10-12 órát robotolnak, de még mindig 130-150 ezer forintot visznek haza. Nekik is járna az alapjövedelem; mindenkinek, akinek a bruttó havi jövedelme nem éri el az 500 ezer forintot. E fölött már nem járna – fogalmazott Szabó Tímea.

A Párbeszéd politikusa kiemelte: költségvetési szinten évente mintegy 3300 milliárd forintos átcsoportosítást jelentene az alapjövedelem bevezetése, ami egy picivel több mint a teljes költségvetés 10 százaléka. Bőven maradna tehát oktatásra, egészségügyre, a gazdaság más ágazataira meglátásuk szerint. – Szó sincs arról, hogy csődbe menne az államháztartás. Ez kigazdálkodható, a költségvetési hiány egy fillérrel sem emelkedik.

A lakosság közel kétharmada támogatná az alapjövedelem bevezetését – ez derült ki a Závecz Research ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatásából. Még a kormánypárt támogatóinak többsége is mellette foglalt állást.

Egyébként nemcsak Magyarországon, hanem az egész unióban gyűjtik az aláírásokat az európai szintű alapjövedelem bevezetésére. Összesen 1 millió aláírásra van szükség, hogy az Európa Parlament napirendre vegye és tárgyalja a kérdést. A Párbeszéd bízik abban, hogy a következő hónapokban több százezer aláírást tudnak gyűjteni.

További hírek

Olvasnivaló