Ugrás a tartalomra

Augusztustól a hét minden napján nyitva a Diósgyőri vár

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 28. kedd 08:47
A nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 1-től már hétfőnként is nyitva tart a Diósgyőri vár, így a „királynék jegyruháját” a hét minden napján megtekinthetik a vendégek – tájékoztatta szerkesztőségünket Almási Beatrix, a Miskolci Kulturális Központ kommunikációs menedzsere.

A 2014-ben felújított várkastély felső szintjét tárlatvezetés keretében is megismerhetik, míg az alsó termeket önálló felfedezésre ajánlják. Érdemes meglesni a hálótermet és fürdőt, ahol a királynék enteriőrje tárul a szemünk elé, az észak-nyugati torony csodás kilátását, vagy kipróbálni az íjászatot a vár tövében található íjászpályán.

Mindazokat, akik felkeresik a Bükk ölelésében rejtőző királyi palotát, ma is udvarhölgyek és lovagok fogadják, az időutazást pedig a berendezési tárgyak mellett, hagyományőrző programok és modern eszközök is segítik. A vár egyik legkülönlegesebb sajátossága a korhű ruhába öltözött várnép, akik izgalmas, szórakoztató módon mesélnek a Diósgyőri vár történetéről, a falai között zajló diplomáciai eseményekről, az itt szövődő szerelmekről, intrikákról, cselszövésekről, a középkori mindennapokról.

Fotó: Mocsári László

A kétszintes palotában több mint húsz terem várja, hogy a látogatók felfedezzék. Láthatják a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a különleges, kétszintes várkápolnát. A vár földszinti helyiségeiben benézhetnek a fazekas és a fémműves műhelybe vagy akár a vártörténet, várbirtok, vadászat szobájába is.

A vár lábánál fekvő íjászpályán a mesterség fortélyaival is megismerkedhetnek az érdeklődők szakavatott íjászok segítségével, akik a nyár minden hétvégéjén, a vár nyitvatartási idejében várják a vendégeket.

A kisgyermekes családokat egy korszerű baba-mama szoba segíti, hogy az itt töltött idő komfortosabb legyen mind a szülők, mind a csöppségek számára. Itt az édesanyák – távol a kíváncsi tekintetektől – táplálhatják és pelenkázhatják kisbabájukat, ez idő alatt pedig a testvér is kedvére játszhat és pihenhet – mondta el Almási Beatrix.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!