Ugrás a tartalomra

Az egyetemen kezdték kidolgozni a stratégiát

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 25. kedd 17:52
Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás, valamint a hatások csökkentése érdekében szükséges a cselekvési lehetőségek feltérképezése. Egy együttműködés jött létre Kazincbarcika város és a BorsodChem Zrt. között egyebek mellett a Miskolci Egyetem Kémiai Intézet közreműködésével.

Szeptemberben indul a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogram keretében. A projekt keretében elkészül Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. közös alkalmazkodási klímastratégiája, amely éghajlat-változási sérülékenységvizsgálaton alapul. Létrejön egy módszertani útmutató, valamint egy online alkalmazkodási jógyakorlat gyűjtemény.

Az éghajlat-változási platformot koordináló szervként hozzák létre, a klímatudatosság és a tudásbázis növelése érdekében jövőkutató csoportot (Future Research Group) alakítanak, valamint egy egyedülálló klímaalapot fognak indítani.

Ez érinti az esővíz-gazdálkodást, a városi zöldfelületek bővítését, zöldtetők létesítését, a korábbi ipari területek többfunkciós alkalmazkodási eszközökké alakítását, ökológiai folyosók létrehozását, valamint a városi öntözési terv klímaszempontú frissítését.

Elkészül a város és a BorsodChem közös hőségriadó terve.

A különböző származású szürkevizek (ipari szennyvíz, települési csapadékvíz, kezelt települési szennyvíz) újra felhasználására, a BorsodChem Zrt. vízfelhasználásának optimalizálására egy prototípust fejlesztenek ki, így kevesebb vizet vesznek majd ki a Sajóból ipari célokra.

További hírek

Olvasnivaló