Ugrás a tartalomra

A felszínt is  megváltoztatta a horvátországi földrengés

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 02. szombat 17:19
A néhány nappal ezelőtti földrengés következtében csaknem egy méterrel mozdult el a földkéreg.
Forrás: 24.hu

Ahogyan arról korábban a minap.hu is beszámolt, december 29-én 6,3-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután, sérültek is lehetnek - közölte a helyi sajtó. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A földmozgást Magyarországon is észlelték. 

A magyar Geo-Sentinel Kft. ESA Sentinel-1 műholdas földmegfigyelő rendszerének adatai alapján végzett előzetes megfigyelései szerint a horvátországi földrengés törésvonalának két oldalán fél-fél méterrel mozdult el a felszín.

Az idokep.hu felidézi, az interferométeres módszer lényege, hogy 2 időpontban végzett radarmérések fázisinformációiból kiszámítható az elmozdulás mértéke. A másik repülési irányban végzett műholdas radarmérések alapján a továbbiakban még pontosabb és részletesebb elemzéseket kívánnak készíteni.

A Sentinel-1 december 18-ai és december 30-ai felvételeit hasonlították össze Petrinja kisváros térségében:

A törésvonal egyik oldalán a műholdirányú elmozdulás nőtt (délkeleti irányú deformáció, illetve süllyedés kékkel), másik oldalán csökkent (északnyugati irányú deformáció, illetve emelkedés pirossal) Fotó: Copernicus Sentinel 2020. / feldolgozás: Geo-Sentinel Kft.

 

Interferogram a deformáció mértékéről: Egy színskála fél hullámhossznak, 2,8 centiméternek felel meg Fotó: Copernicus Sentinel 2020. / feldolgozás: Geo-Sentinel Kft.

A 24.hu egyébként azt írja: az afrikai kőzetlemez évente néhány milliméteres sebességgel préselődik az eurázsiai kőzetlemezhez, ez okozta a környéken hatalmasnak számító keddi földrengést. Ekkora elmozdulás nem maradhat folytatás nélkül, a következő napokban, hetekben érdemi utórengések is lehetnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!