Ugrás a tartalomra

Kutyások, macskások! Néhány tipp a koronavírus idejére

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 18. szerda 08:45
Az állattartók részéről özönlenek a kérdések a különböző alapítványokhoz, egyesületekhez. Döntően arról érdeklődnek az emberek, mit tehetnek, ha váratlanul – ne történjen meg! – kórházban helyeznék el őket.

A Noé Állatotthon Alapítvány felhívást tett közzé, amit a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány is megosztott saját Facebook-oldalán.

Mint írják, a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatban rengeteg kérdést kapnak arról, létezik-e olyan segítő terv, ami vonatkozik, hogy mi történik az állatokkal egy esetleges karantén, váratlan kórházi elhelyezés esetén. A válasz: erre a helyzetre az állattartóknak kell felkészülniük.

Azt is tudni kell, hogy az állatoknál előforduló vírus nem fertőzhet meg embereket, és jelen tudásunk szerint a COVID-19 sem tud az állatokon keresztül terjedni, fertőzni. A higiéniás szabályok alkalmazása nagyon fontos, hiszen a vírus megtelepszik a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Néhány fontos óvintézkedés, elsősorban a társállat-tartóknak:

cicaA legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B, illetve C tervet maga helyett! Vagyis egyeztessen le minimum 2, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról.

kutyaA kisállattartók függesszék ki az ajtóra, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.

papagájGondoskodjunk minimum 2 hétre elegendő táplálékról állataink számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítsük össze és tegyük azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban, hogy egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat.

hörcsögSok – elsősorban idős – állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét.

Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, melynek gazdája hirtelen kórházba került, és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. Civil állatvédők azonban a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!