Ugrás a tartalomra

„A magyar önbecsülés gerincét akarták összeroppantani” - az aradi vértanúkra emlékeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 06. vasárnap 14:06
Az aradi vértanúkra és Batthyány Lajosra emlékeztek Miskolcon is, az aradi vértanúk napján, a Batthyány emléktáblánál.
Mocsári László képgalériája I.

- Mindig akadtak elszánt és bátor elöljárók, akik helyre akarták tolni a történelem kisiklott szekerét.  Ezt az áhított szabadságot kereste bő háromszáz éve Rákóczi Ferenc, aki Isten segítségét kérte, és ezt tűzte a zászlajára: Cum Deo Pro Patria et Libertate, vagyis Istennel a Hazáért és a Szabadságért. Erről is beszélt ünnepi köszöntőjében Mihályi Molnár László közíró a felvidéki Szepsiből.

- Amikor nemzetünk elleni kisemmizés, lejárató és módszeres megfélemlítő hadjárat folyik, akkor mi e gonoszságra azzal válaszolunk, hogy emlékezünk és építkezünk. Ahogy az építő megőrzi az szilárd és tartós köveket, úgy őrizzük emlékeinket és népünk történelmi emlékezetét.

- Ez történt 1945 után, ez történt száz éve Trianonban és százhetven éve Aradon is. A magyar önbecsülés gerincét akarták összeroppantani hatalombitorló és felbérelt hóhérok. Most itt lehetünk, szabadon elmondhatjuk: „Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán”. Minden gonosz szándék megtört azon, amit úgy nevezhetnénk, a magyar nemzet titka – mondta beszédében Mihályi Molnár László.

Mocsári László képgalériája II.

A megemlékezés végén főhajtással és koszorúzással rótták le kegyeletüket a város vezetői, pártok, civil szervetek képviselői és az emlékező miskolciak.

 

További hírek

Olvasnivaló