Ugrás a tartalomra

Movember: több ezer férfi tette félre a borotvát egy hónapra

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 05. kedd 17:14
Megkezdődött a movember, amikor világszerte bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a prosztatarákszűrésre. A betegségnek évente 1500 halálos áldozata van, ezért fontos a korai felismerés. A Magyar Rákellenes Liga is szervez szűréseket ebben a hónapban.
Fotók: Végh Csaba

Az arcszőrzet sokféleképp változhat, a lényeg mégis a figyelemfelhívás. A DVTK Jegesmedvék Miskolcon az elsők között csatlakoztak az Ausztráliából indult Movember kezdeményezéshez.

– A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A nők rózsaszín szalagot tűznek a szív felé, mi a bajuszt viseljük büszkén, és megpróbáljuk ezzel felhívni a figyelmet a férfiak egészségére – nyilatkozta Cseke Gábor, a DVTK Jegesmedvék klubmenedzsere.

A 10 éve indult mozgalom sikeres, novemberben ugyanis sokkal több férfi keresi fel a rendelőket, mint az év többi részében.

A Magyar Rákellenes Liga is igyekszik novemberben minél több férfihoz elvinni az üzenetet, miszerint rendszeres mozgással, korai diagnózissal a betegség leküzdhető.

Solymosi Tibor onkológus kifejtette: a hölgyeknél a nőgyógyászati, illetve az emlődaganatok vonatkozásában, sikereket értünk el, hiszen egyre korábbi esetek derülnek ki, a férfiaknál eddig sajnos nem volt ilyen áttörő siker.

Évente 4500 új esetet diagnosztizálnak, melyből 1500 halállal végződik. Hazánkban egyelőre nincs szervezett prosztatarák szűrés, ezért 40 év felett évente javasolják a PSA vizsgálatot. A Rákellenes Liga szerdán a miskolci tűzoltóknál szervezi meg a programot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!