Ugrás a tartalomra

A szívünkbe zártuk az idén 5 éves termelői napot

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. július 21. kedd 14:28
A miskolciak és a környéken élők pontosan tudják: ha a hónap harmadik vasárnapját írjuk, akkor érdemes ellátogatni az Erzsébet térre: helyi termelők finomságai és kulturális programok egyaránt várják őket.

Nem volt ez másként júliusban sem. Reggel kilenc és délután egy óra között megtelt a tér. Legyen szó sajtról, húsáruról, lekvárról, vagy mézről, annyi minden közül válogathattunk, hogy egy nagyobb konyhapultot is meg lehetne tölteni velük.

Végh Csaba képgalériája!

Kedvenc kézműves portékái és minőségi bio élelmiszerei között válogatott Nagy Sándorné is, amikor megszólítottuk. Érdeklődésünkre elmondta, már az első termelő napokon is kinn volt, azóta néhány hétvégét hagyott csak ki, de egyébként rendszerint eljön, ha csak nézelődni, kikapcsolódni is. – Fontosnak tartom, hogy vásárlásainkkal is támogassuk a helyi termelőket – hangsúlyozta.

Ambrus János sajóládi méhész standját évek óta nagy számban keresik fel a vásárlók. Megtudtuk tőle, 25 éve méhészkedik, 10 éve már ebből is él meg. A visszajelzések nagyon jók, az emberek szeretik a termelői napot tapasztalatai szerint. Gyakran régi ismerősökként köszönt vásárlókat, de egyébként is nagyon szívesen beszélget velük. – Jó hangulatban telnek ezek a vasárnapok. Azt látom, hogy bizalommal fordulnak az emberek a helyi termelők és portékáik felé. Ha van rám igény, akkor a következő alkalmakkor is nagyon szívesen jövök – tette hozzá.

A lakosság életében rendkívül fontosak az ilyen kezdeményezések, Miskolc polgármesterének is ez a véleménye. – Még az előző városvezetés kezdeményezte a termelői nap létrejöttét – mutatott rá Veres Pál. – Az évek során igazi társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. Így aztán nem is volt kérdés, hogy amikor a járványhelyzet megengedte, az elsők között nyitottuk újra. Fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk a környékbeli termelőknek, kézműveseknek, hogy bemutassák termékeiket.

Ez a nap azonban nem csak a bevásárlásról szól: tartalmas délelőttöt tölthetnek itt a miskolciak és a távolabbról érkezők is, a család apraját-nagyját programokkal várják. – Tudjuk, mennyire fontos a családok számára, hogy vasárnapoként szórakozási, közösségi elfoglaltságra is legyen itt lehetőségük. Hiszen a termelői piaccal együtt kulturális rendezvényeket is kínálunk számukra – emelte ki a városvezető.

A közkedvelt helyi termelők finomságai mellett ezúttal a Classic Brass Quintet koncertje, bábszínház és gyermekprogramok miatt is érdemes volt kilátogatni az Erzsébet térre. De a Sebaj színház Az állatok nyelvén tudó juhász című zenés mesejátéka is várta a gyermekes családokat, akik kipróbálhatták az óriás társasjátékokat és ejtőzhettek a napozóágyakon. A gasztrosarokban pedig az Aranykorona Történelmi Étterem születésnapi finomságait kóstolhatták a megéhező vendégek.

Az ötödik éve töretlen népszerűségnek örvendő közösségi program egyik vonzereje épp a személyességben van: jó hangulatú találkozási lehetőség a miskolciak számára, és a portékáit büszkén kínáló termelők és vásárlók között. A Miskolci Termelői Nap ma már egy olyan közösségi alkalom, melyet a természetesség, a kedvesség, a tudatosság és a sokszínűség jellemez, így nem csoda, hogy a helyiek is szívükbe zárták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!