Ugrás a tartalomra

Új elnöke van a Miskolci Területi Bizottságnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 04. kedd 14:00
Roósz András két ciklus után adja át a helyét utódjának.

Augusztus 1-jével új elnöke van a Miskolci Területi Bizottságnak Kaptay György professzor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja személyében. A korábbi elnök, Roósz András kitöltötte kétszer három éves mandátumát, ezért írtak ki pályázatot a pozíció betöltésére. A leköszönő elnök, aki egyébként az MTA rendes tagja, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar egyetemi tanára, lapunk érdeklődésére elmondta, többen is gondolkoztak azon, hogy jelentkeznek, de különböző okok miatt – egyéb elfoglaltság, nem miskolci lakhely – végül eltekintettek a pozíció megpályázásától.

A leköszönő Roósz András: „jó választás volt Kaptay György"

Háromévente a teljes területi bizottsági tisztségviselői kart újraválasztják: először a 75 munkabizottság elnökeit és titkárait, majd a 16 szakbizottság elnökségét. Utóbbiak – kiegészülve mások mellett a megyei és akadémiai köztestületi képviselőkkel, az egri és a Miskolci Egyetem rektorával – választották meg az új elnököt.

Kaptay György
Született: 1960.03.02.
levelező tag: 2016
MTA doktora: 2005
PhD: 1998
kandidátus: 1988
Szakterület: Metallurgia, alkalmazott fizikai kémia, anyagtudomány, nanotechnológia, Műszaki Tudományok Osztálya

Kutatási téma:
Határfelületi erők, energiák és jelenségek modellezése
Nanotechnológia, nano-kompozitok
Sóolvadékok elektrokémiája
Termodinamikai modellek, fázisdiagram számítás
Transzport jelenségek

Tanulmányok: 1966–1974: Almásfüzitői Általános Iskola, 1974–1978: Komáromi Jókai Mór Gimnázium, 1978 – 1984, majd aspiránsként 1984–1987: Leningrádi Műszaki Egyetem Fizikai-Kohászati Kar.

Munkahelyek: 1984-ben: ALUTERV-FKI Budapest, 1997-től Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszék, majd 2007-től Nanotechnológiai Tanszék, ezzel párhuzamosan 2006-től a Bay Zoltán Közalapítvány, majd Kft. (BAY-NANO, BAY-LOGI, BAY-ENG).

Díjak, elismerések: Felsőoktatási Érdemérem (1984), Lovagkereszt (2006), a Calphad nemzetközi folyóirat legjobb cikk díja (2015).

Az új elnök: Kaptay György

Az alelnököknél nem történt változás, Kaptay György Berkő Pétert, Gréczi-Zsoldos Enikőt és Loboczky Jánost kérte fel a munkára. A tudományos titkári pozícióban Csák Csillát, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánját Jakab Nóra korábbi rektorhelyettes váltotta. A klubtanács elnöke pedig Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetője helyett Fazekas Csaba egyetemi docens lett.

Roósz András úgy összegzett: vezetése alatt rengeteg programot rendeztek meg. – A munkabizottságok több mint kétszáz rendezvényt szerveztek. Fő célunk az ismeretterjesztés; a MAB Klubok során olyan előadók, mint például Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, vezető kutatók beszéltek a legújabb felfedezésekről közérthető módon. A tudomány népszerűsítése és az áltudományokkal szembeni fellépés előtérbe került az elmúlt hat évben. Úgy gondolom, többé-kevésbé ezt sikerült is megvalósítanunk – fogalmazott.

Roósz András betöltötte 75. életévét, 70 évesen ment nyugdíjba, de még oktat a Miskolci Egyetemen. Nemzetközi projekteket vezet, és hamarosan egy szabadalmát is megvalósítják egy székesfehérvári vállalatnál. És könyv írásába is belevág, mindezt a szakmai cikkek publikálása mellett. – Annyi lesz a különbség, hogy régen este, most már délután érek haza. De otthon is dolgozom.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!