Ugrás a tartalomra

Visszakapta az UNI Hotelt a Miskolci Egyetem

MTI
Utoljára módosítva
2021. január 11. hétfő 16:05
Csaknem hatezer kollégiumi férőhelyet kaptak vissza az egyetemek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára hétfőn.

Schanda Tamás kiemelte, a felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük, és a kormány elmondása szerint támogatja is őket ezek megszerzésében. Például tavaly év végén döntöttek több mint 5800 kollégiumi férőhelynek az egyetemek tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe történő visszajuttatásáról.

Hét felsőoktatási intézmény tíz kollégiumi épületét váltották ki a korábbi PPP-konstrukciókból, köztük van a Miskolci Egyetem (Uni-Hotel) is. Az intézkedés pénzügyi, jogi és gazdaságossági szempontból is kedvező az egyetemek számára. Az intézmények a szerződések lezárásával jelentős megtakarításhoz jutnak, és mentesülnek az általuk viselt árfolyam- és kamatkockázatok következményei alól.

A kormány a kiváltáshoz 27 milliárd forintos forrást biztosított az intézmények számára. Az összesen 150 ezer négyzetméter alapterületű létesítmények együttesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatók számára.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!