Ugrás a tartalomra

Mézelő volt a tavasz, nem pihentek a méhek

Létrehozva
A szokatlanul korai tavasz okozott némi zavart a természetben, de a méhek gyorsan rákapcsoltak a kipattant virágokra, és úgy tűnik lesz bőven folyékony aranyunk az idén.
Kép
Jól ki tudták használni a méhek az átlagosnál melegebb tavaszt. Fotó: Pixabay

A szokatlanul korai tavasz okozott némi zavart a természetben, de a méhek gyorsan rákapcsoltak a kipattant virágokra, és úgy tűnik lesz bőven folyékony aranyunk az idén.

A szakember szerint nem a mennyiség most már a kérdés, hanem a méz ára, amely nagyon hullámzó, és nem mindig reprezentálja a minőséget. A magyar méz kiváló, azonban a legnagyobb felvevőpiacára, Nyugat-Európába betört a konkurencia, különösen Kínából, és a hazai fogyasztáson is volna még serkenteni való bőven – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Méhész Egyesület vármegyei szaktanácsadójától.

Farkas János elmondta, több fokkal volt melegebb a tavasz, mint a sok éves átlag, csúcsok dőltek meg, ezért korábbra esett a növények virágzása is.

- Szerencsére ezt a méhek jól ki tudták használni, a legtöbb család fel tudott rá készülni. Elmondhatjuk, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű akácméztermés lett itt az északkelet-magyarországi régióban– világosított fel Farkas János, aki egyéb szakmai ismeretekbe is beavatott.

Elmondta, hogy a méhek rendkívül érzékenyek a hőmérséklet-változásra, tavasszal a munkát csak akkor kezdik el, amikor a napi átlaghőmérséklet tizenkét fok fölé kúszik. Ritka esetekben néhány fokkal hidegebbet is elviselnek, de csak napsütésben. Ha hirtelen beborul az idő, a méhek gyorsan ledermedhetnek, képtelenek lesznek továbbrepülni, és elhullanak, mielőtt visszajuthatnának a meleg és biztonságos kaptárba. Ez különösen a korán virágzó repce idején veszélyes, amikor hirtelen megváltozhat az időjárás, gyorsan jöhet egy lehűlés. Ilyenkor a szorgoskodó méheket annyira leköti a nektár és virágpor begyűjtése, hogy sokszor későn veszik észre a közelgő lehűlést, és már nem érnek a kaptárba időben. Sok méh vesztét okozta már ez.

Nem gondolnánk, de még azok a permetszerek - elsősorban gombaölők - is veszélyt jelenthetnek a méhekre, amelyeket engedélyeztek a méhek begyűjtési területére, ugyanis összetételtől függően olyan szagokkal vonhatják be a terepről hazaérkező dolgozókat, hogy nem ismerik őket fel a saját kapuőreik, és egyszerűen nem engedik be a kaptárba, vagy akár le is szúrják az idegennek vélt családtagot.

A méhészeti szaktanácsadó szerint vármegyénkben még mindig népszerű a méhészkedés, a közel ezerötszáz regisztrált méhészből sokan főállásban csinálják. Ettől függetlenül vannak dolgok, melyek elveszik az ember kedvét ettől a tevékenységtől. Ilyen például az, hogy sokszor nyomott áron is csak nehezen tudják értékesíteni a megtermelt mézet.

– A gond nem is annyira a hazai piaccal van, ide nehezebben jut ma már be a külföldi méz, hanem a magyar termelők hagyományos nyugat-európai piacaival, ahová viszont szinte korlátlanul ömlik az olcsó méz, elsősorban Kínából. Ez azt eredményezi, hogy a felvásárlók olyan árat adnak, amely sok esetben nem fedezi az önköltséget sem. A veszteséget nem lehet sokáig kigazdálkodni. Ezért adják fel általában a főállású méhészek – részletezte.

Hozzátette, a többség persze főállás vagy nyugdíj mellett végzi ezt a tevékenységet, náluk a nyomott ár hatása elsősorban abban jelentkezik, hogy a vándorlások – amikor teherautókkal szállítják a kaptárakat egyik virágzó és beporzásra váró területről a másikra -, illetve a gyógyszerek, más felhasznált anyagok költsége sem térül meg. Kérdésünkre elmondta, nehéz számszerű választ adni arra, hány méhcsaláddal, mennyi mézet kell termelni ahhoz, hogy a méhész megéljen belőle.

- Ez nagyban függ attól, hogyan sikerül értékesíteni, de úgy százötven család fölött érdemes ebben gondolkodni. Ez alatt inkább kiegészítőjövedelem vagy hobbi jön szóba - magyarázta.

Farkas János hangsúlyozta, itthon is volna még teendő, hogy a mézfogyasztást ösztönözzék, fellendítsék. A magyar piacban is van még bőven tartalék, az emberek fogyaszthatnának jóval többet a szuperegészséges élelmiszerből, vagyis a mézből. "Lehetne akár az iskolákban is elindítani olyan mézfogyasztást népszerűsítő kampányokat, mint amilyenek korábban például az iskolatej-programok voltak. Csak most „iskolamézzel” - mondta a szakember, aki bízik benne, hogy ezt az ötletet idővel az illetékesek is felkarolják.

Úgy ítéli meg, hogy az itthon megtermelt, kiváló minőségű mézet a hazai lakosság is teljes egészében el tudná fogyasztani. Ez az egészségünkre is jó hatással lenne. Azonban ettől nagyon messze vagyunk.

Ez is érdekelhet

Derült, napos, száraz idő várható vasárnap
Környezet
Tipikus nyári vasárnapban lehet részünk, még a szél is lecsendesül.
Derült, száraz, napos idő várható ezen a nyári csütörtökön
Környezet
A napsütés mellett helyenként megélénkülhet a szél a keleti országrészben.
Pünkösdhétfőn visszatér a napsütéses idő
Környezet
Egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, délután már nagyrészt napos időre számíthatunk.
Csütörtökön életbe lépett a nyár első hőségriadója
Környezet
Vasárnap éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.