Ugrás a tartalomra

„A küzdés után van eredmény” – A CineFesten debütált a Folyékony arany

Létrehozva
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezték meg a miskolci Csodamalom Bábszínházban. A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel. Az alkotás a a mai naptól látható országszerte a mozikban.
Kép

A világ egyik legfinomabb, és legismertebb nedűjéről készített hiánypótló filmet Almási Tamás, aki több éven keresztül forgatott a területen, hogy feltárja a helyi borászok hétköznapjait, nehézségeit és a világhírű tokaji aszú titkát.

A tokaji aszú, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek, közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt. XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott a tokajiért. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt. Bár talán a világ meg is feledkezett erről a csodálatos borról, és a modern kor újfajta bortrendeket diktál, - a magyarok kollektív emlékezetében máig él a hajdani „folyékony arany”.

A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

Kép

„Szégyellem bevallani, de nem nekem jutott eszembe a film ötlete” – nyilatkozta nevetve Almási Tamás, a Miskolc Televíziónak. Hanem Ditz Edit borakadémikusnak – folytatta –, aki később a film kreatív producere lett. – Több mint öt évvel ezelőtt az volt a felkérés, hogy Tokajról készítsünk filmet, de Tokaj nagyon gazdag és tág fogalom: nemcsak egy város, hanem a magyar történelem része, a dicső múlt része – mondta.

„A film pont arról szól, hogy becsüljük meg azt az értéket, ami van.” – nyilatkozta a filmrendező. Almási Tamás továbbá hozzátette: a közeg, a múlt, a kultúra, a tudás együttesen teremt. – Használjuk azokat a klimatikus és talajtani adottságokat, ami a világon eléggé párját ritkító, és ily módon próbáljunk valami igazán értékeset csinálni. Próbáljanak a borászok, szőlészek – emelte ki.

Szeretek történeteket elmesélni – emelte ki. Ám a történet a valóságban nem igazán létezik – folytatta –, hanem úgy kel életre, ahogy az ember valamit elmesél, összerakja utólag azokat az elemeket, amelyek történetté építenek valamit. Mint mondta, a tokaji aszú, amit mindenki ajándék gyanánt vásárol, egy drága bor, aminek az elkészítése is drága. – De nemcsak drága, hanem egy nagyon nehéz folyamat is. Azt a folyamatot, mialatt a szőlőszem megérik, mindenki ismeri. De azt a rizikós 3-5 hetet (olykor 12 hetet), amikor megérik és aszú szem lesz belőle,már sokkal kevesebben – mondta, hozzátéve: ezt akarták a szőlész-borász szemével bemutatni.

Kép

Mint mondta, azért lett a forgatásból 4 év, mert az első év egy eléggé peches év volt: olyan mennyiségű eső esett, ami nagyon ritka és tulajdonképpen a termés java tönkrement.

– Nem arról van szó, hogy feltétlenül pozitív véget akartunk, hanem arról, hogy arra törekedtünk, a néző érezze, a küzdés után van eredmény. Ki kellett várnunk egy olyan évet, ahol megvan a remény.

Tokaj-Hegyaljáról, illetve pontosabban a világhírű aszúról még sosem forgattak filmet. Pedig a téma szó szerint a földön hever. Hiánypótló alkotás lett tehát Almási Tamás filmje, a borkedvelők számára pedig alapmű.

A dokumentumfilm szereplői helyi borászok, akik az év 365 napján azért dolgoznak, hogy elkészítsék a tökéletes tokaji aszút. Tokaj-Hegyalja nem csupán munkahely. A lankák és a szőlő az életet jelenti számukra.

Ifj. Szepsy István borász már gyerekként megtapasztalta a szakmával járó életformát, hiszen borász családba született. Elmondása szerint ez egy teljesen más életforma, mint amit a mezőgazdaság más része adhat. „Ezen belül pedig tokaji bort készíteni az szintén egy másik lehetőség, mert egy olyan természeti erőforrásáról beszélünk Magyarországnak, ami egy egyedi ízvilágú borban meg tud jelenni.”

Kép

A Folyékony arany című dokumentumfilm világpremierje volt a CineFesten. A közönség szerette az alkotást, de az alkotók még nem dőlhetnek hátra. A Folyékony arany ugyanis a CineFest dokumentumfilm szekciójában versenybe szállt a fesztivál díjaiért.

Ez is érdekelhet

Kaláka
Június végén lesz a 45. Kaláka Fesztivál
KultúraBelföldKultúra
Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapító tagja elmondta: ezúttal is az Érsekkert lesz a hagyományosan a folk műfaj színes palettáját felvonultató seregszemle fő helyszíne június 26-29. között.
Filmvetítés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából
KultúraMiskolc
Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékeznek Miskolcon is.
A vakációra hangolnak a könyvtár június eleji programjai
KultúraMiskolc
A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár még a nyár beköszönte előtt kitesz magáért.
Betegség miatt marad el az előadás
A fellépő betegsége miatt elmarad a TTH Színpad egyik legjobban várt produkciója
KultúraMiskolc
Arról, miképp tudják a már megvásárolt jegyeket visszaváltani a nézők, cikkünkben írunk bővebben.