Ugrás a tartalomra

Akinek a sörét Winkler Róbert is a szívébe zárta

Létrehozva
Kónya Ádám esetében a „borra sör meggyötör” mondás nem állja meg a helyét. Nagyon nem.
Kép

A borok világából fejes a sörtartályba – nagyon sarkítva így lehetne leírni a jelenleg Ózdon tevékenykedő Kónya Ádám utóbbi éveit, aki többek között Gordon Ramsaynek a Savoy Hotelben kialakított éttermében volt sommelier, nemrég viszont hazajött, és egy olyan saját készítésű sörrel jelentkezett, ami a magyar „sörpápa”, Winkler Róbert ízreceptorain is benyomta a „gyönyörgombot”.

– A történet Miskolcon indul. Ide jártam egyetemre, politológiát hallgattam. Végeztem ugyan, de nyelvvizsga hiányában nem kaptam meg a diplomámat. Először sajtósként próbáltam érvényesülni, aztán úgy gondoltam, ki kellene kicsit szellőztetnem a fejemet: elhatároztam, hogy belekóstolok a külföldi munkába. Elég sok ismerősöm élt már ekkor Angliában, így ez lett a célpont.

Kónya Ádám életében a szigetországi kitérő hat és fél évig tartott. Az elején a vendéglátásban helyezkedett el, mert ott nem volt szükség komolyabb nyelvismeretre.

– Először egy luxus japán étteremben főztem kávét. Itt kerültem kapcsolatba a minőségi borokkal. A hely a világ egyik legnagyobb banknegyedében, a Canary Wharfon volt: az ide látogató vendégek nem az (átszámolva) pár ezer forint értékű borokat keresték. Mielőtt a sommelier felkínálta volna, én kezeltem a palackokat, így rögzültek bennem a borok típusai. Képeztek is minket a borrégiókról, szőlőfajtákról.

Magyarország vonatkozásában leginkább Tokaj nevével találkozott, valamint a soproni borvidék termékeivel.

– Amikor elkezdtem jobban beszélni a nyelvet, pincérmunkákat is vállaltam. Érdekelt az alkoholos italok világa, mivel több japán étteremben dolgoztam, foglalkoztam szakéval is. Fél évre hazajöttem, és csináltam itthon egy sommelier- képzést. Ezután újra visszatértem Londonba. Ekkor már célirányosan sommelier munkákat kerestem. Először egy, a Tower Bridge-hez nagyon közel fekvő francia „fine dining” étteremben kaptam állást. Később több helyen is megfordultam. Alkalmaztak mint borszakértőt a világ legtöbb Michelin-csillagos szakácsának, Joël Robuchonnak az egyik éttermében, valamint a Gordon Ramsay nevével fémjelzett Savoy Grillben is.

Kónya Ádám szerint soha nem érezte hátránynak, hogy Magyarországon végezte a sommelier-képzést. Ennek az oka egyszerű: sehol nem számított a papír milyensége, pusztán a gyakorlati tudást értékelték.

– Volt olyan elbeszélgetés, ahol leült velem szemben egy francia head sommelier, és – miután megtudta, hogy honnan jöttem – megkért, hogy soroljam fel a nagy bortermelő falvakat Tokaj-hegyalján északról délre haladva. Meglepő lehet, de ő ezeket kívülről tudta. Kapcsolódik ehhez a felvételihez egy vicces sztori. A sommelier sorolt településeket, nekem pedig mondanom kellett, hogy milyen szőlőfajták és milyen borok jellemzőek az említett helyre. Egyszer csak azt mondta: Med - ez, így kiejtve angolul őrültet jelent. Törtem a fejem, mert még nem hallottam ilyen településről, gondolkodtam, merrefelé lehet. Aztán leesett: az ő francia akcentusával ez Mád akart lenni.

Kép

A londoni vendéglátásban gyakori, hogy az ember fél évet itt dolgozik, fél évet ott. Az éttermek versenyeznek a munkaerőért.

– Végül a NOBU-ba kerültem. Ezalatt az idő alatt mélyültem el a sörök világában. Tudtam, hogy ha hazajövök, profilba illő dologgal szeretnék foglalkozni. A borokhoz értettem, a szőlészethez viszont nem, így került képbe a sör.

London jelenleg a kézműves sörök egyik bástyája, de Magyarországra is begyűrűzött néhány éve a sörforradalom.

– Vettem kisebb sörfőző gépeket, amiket otthon tudtam használni. Végül elindultam a szakés vonalon: legyen a sörben rizs és szakéélesztő, esetleg japán komló. Azt tudtam, hogy bérfőzésben szeretném elkészíteni az első sörömet. Mielőtt visszaköltöztem Magyarországra, megvizsgáltam a hazai lehetőségeket, megkerestem több borsodi főzdét is. Végül egy budapesti csapatot, a Hara'Punk Brewinget választottam. Több mint nyolc éve vannak a piacon. Nagyon megkedveltem őket, végtelenül tisztességes banda. Mondták, hogy oké, mutassam, mim van. Mielőtt hazarepültem, minden szaké-sör hibridemből beraktam 3-3 darabot a poggyászomba. A reptérről egyenesen hozzájuk mentem. Alig nyitottam fel a csomagomat, már láttam, nem viselte jól az utazást: az üvegek jó része összetört. Volt néhány darab, amit végül meg tudtunk menteni. Ezeket megkóstolták, és azt mondták: szuper. Kollaborációban adtuk ki a sört – néhány finomítást végeztünk az eredeti recepten – Hoppaido Ipasaké néven, ami játék az egyik legnagyobb japán sziget, Hokkaido, a hop (angolul a komlót jelenti), az IPA és a szaké szavakkal. A Fehér Nyúl főzte le végül a sört, egy 1000 literes tartályt béreltünk erre a célra.

Kép

A Hoppaido Ipasaké olyan különlegesség lett, ami hamar felkeltette a hazai sörrajongók figyelmét. A téma egyik nagy „megmondóembere” Winkler Róbert is foglalkozott vele a vlogjában.

– A legnagyobb elismerés tőle származott, miután kielemezte a sörünket és a következő tételhez nyúlt, még visszatekintett a miénkre, és hozzátette, hogy fantasztikus lett, véleménye szerint „le lehetne osztani rá egy sör PhD-t”.

Kónya Ádám most a sörkészítésnek szenteli az idejét, emellett sajtósként is dolgozik. Egy időre szögre akasztotta a sommelier-köpenyt, amihez különleges emlékek kötik.

– Rengeteg sztárral találkoztam a munkám során, és bepillanthattam a csillogás igazi világába. A legolcsóbb bor, amit valaha eladtam, forintra átszámolva nagyjából 12 ezret kóstált, a legdrágább közel másfél millióba került. Ezek jó részét volt szerencsém megkóstolni is: mindez feledhetetlen élmény, és nélkülözhetetlen tapasztalatot jelent a számomra.

Ez is érdekelhet

Képgaléria
Avasi Kvaterka
Tömegek kvaterkáztak a történelmi Avason (képgalériával)
MiskolcKultúraGasztroSzabadidő
Szombaton ismét Avasi Kvaterkát tartottak a jó borok és a finom ételek égisze alatt. A kulináris kalandok mellett közös mozgásra, vidám programokra is invitáltak mindenkit a szervezők.
Zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki
Miskolc
Egy nyugat felől érkező hullámzó hidegfront előterében a nap első felében még kicsi eséllyel, majd elsősorban délután és kora este már nagyobb területen, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok, akár hevesebbek is.
Képgaléria
I. Miskolci Tartalékosok Családi Napja
"Vigyázz! Pihenj!" - családi napon kapcsolódtak ki a város tartalékosai
MiskolcBorsod-Abaúj-Zemplén
A Miskolci Rendvédelmi Technikum Stromfeld Kollégiumának zöldterülete adott otthont a miskolci tartalékosok első családi napjának.
Magyarország legnagyobb curlingcsarnoka készülhet el Miskolcon
MiskolcSportSzabadidő
A város alpolgármestere közösségi oldalán osztott meg képeket a készülő beruházásról.