A Miskolc Televízió csütörtöki piaci körképe szerint drágultak az idényáras élelmiszerek tavalyhoz képest, ezt országosan a KSH statisztikái is megerősítik. A friss zöldség, valamint a hazai és déli gyümölcsök több mint 17 százalékkal kerülnek többe. Az őszibarack ára 85 százalékkal emelkedett egy év alatt.
A drágulást a Búza téri piac árusai és a vásárlók is érzékelik.
Az ősz elején a legtöbben az idénygyümölcsöket, a szőlőt, a szilvát és a körtét keresik – tudtuk meg Vojkó Tiborné árustól, aki azt is elmondta, hogy tavalyhoz képest valamennyivel magasabbak az árak a miskolci Búza téri piacon is, de ki lehet fogni olcsóbb, akciós terményeket is, mint most éppen a lecsópaprika, amit már ötszáz forinttól kínálnak a vásárlóknak.
– Most nagyon keresett a szőlő, amiből sokfélét tudunk kínálni. Van magyar és nagy szemű olasz szőlőnk is. Magyar például a Pölöskei muskotály, a Moldova vagy a Saszla szőlő. Ezek ismertek és keresettek. Szintén jól megy most a szilva. Ezt leginkább befőzni viszik, ennek van most itt a szezonja – ismertette.
Ugyanez igaz a zöldségfélékre is, leginkább a paradicsomra, paprikára, amiket szintén befőzni vagy pürének viszik. Avagy a magyarok számára kihagyhatatlan és megunhatatlan lecsónak.
Egy másik piaci árus, Nagy László is az árak emelkedéséről számolt be, de ezzel együtt is van forgalom a piacon.
– Feljebb mentek az árak mindennél sajnos, az időjárás tönkretette a termések jó részét. A nyár nagy részében nem volt eső, nem volt víz, szárazság volt nagyon. Ez a mennyiségeken és az árakon is meglátszik. Most kezdődik a szőlő, a szilva, a körte és az alma szezonja. Ezek az őszi újdonságok – tájékoztatott Nagy László.
Hozzátette, náluk a magyar szőlőt keresik a leginkább, de viszik az almát és a paradicsomot is. Nincs olcsóság sajnos, mert ők is nagyon drágán tudják beszerezni az árut.
A Miskolc Televízió által megkérdezett miskolciak szerint van elegendő áru, de fontos az ár és a minőség is. Bobák Miklósnak a minőség azt jelenti, hogy friss az áru. Ezért jár a piacra, mert itt mindig a legjobb termékeket kapja.
– Tulajdonképpen az érési időben lévő gyümölcsöket és zöldségeket keresem. Őszibarackot és szilvát lehet kapni, de sárgabarackot már nem, a görögdinnyével is vigyázni kell már, mert lassan vége van a szezonjának. Lőrinc napja már elmúlt – sorolja.
Úgy gondolja, neki a frissesség a legfontosabb, hiába vannak leárazva a már kissé fonnyadtabb vagy túlérett áruk, érdemesebb a jobbat venni.
Pusztainé Molnár Erika is belekezdett a befőzésbe, ezért ehhez keres paprikát, paradicsomot, a lehető legjobb áron. Fogyasztásra szőlőt és barackot is visz majd haza.
– A minőség a fő szempont, de fontos az ár is, ha választani kell, akkor inkább a jobbat választom, ha picit drágább is – árulta el.
Az árak a piacon persze változatosak, még a hasonló terményeknél is. Van, ahol a szilvának csaknem 600 forint kilója. A szőlő ára akár ezer forint fölött is lehet. Az árusok szerint a termések jóval drágábbak a tavalyi évhez képest. A legtöbben a változékony időjárást okolják, ami miatt kevesebb a hazai termés és ezért több az import, ami így drágább is.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly augusztushoz képest az idényáras élelmiszerek, mint például a friss zöldség, valamint a hazai és déli gyümölcsök több mint 17 százalékkal kerülnek többe. Ezen belül a friss hazai és déli gyümölcsök 32 százalékkal drágultak. Az őszibarack ára 85 százalékkal emelkedett egy év alatt.