Miskolc Ehető Erdő programja a világ száz legjobb fenntartható turisztikai kezdeményezése közé került – tájékoztatott közösségi oldalán a Hello Miskolc hétfő este.
Mint írták, a Green Destinations független szakmai zsűrije a Bükk városának „Ehető Erdő” (Forest to Fork) programját beválasztotta a világ 100 legjobb fenntartható turisztikai jó gyakorlata közé.
Ez nem csupán elismerés, hanem annak bizonyítéka is, hogy Miskolc képes világszinten is példát mutatni, hogyan lehet a gasztronómiát és az aktív turizmust innovatív módon összekapcsolni és fenntartható turisztikai termékké formálni
– értékeltek.
Bükk az asztalon – közösségből született gasztroturizmus
Rámutattak: az Ehető Erdő program Miskolc új turisztikai arculatának egyik alappillére. A város az utóbbi években tudatosan fordult a természet és a helyi értékek felé: a „Miskolc, a Bükk városa” koncepció célja, hogy a régió vadon gyűjthető alapanyagaiból (gombák, bogyók, gyógynövények, vadhús) születő gasztronómiai élményeket – erdei séták, kóstolók, tematikus vacsorák, fenntartható vendéglátóhelyek – helyi közösségi összefogással szervezzék meg.
A programot létrehozó Bükki Kör séfekből, borászokból, szállásadókból, erdészekből és kreatív szakemberekből álló hálózat, akik közösen dolgoznak a fenntartható kínálat kialakításán.
A zászlóshajó események – mint a Taste of Bükk vacsorasorozat, az Erdei GasztroExpressz kisvonatos túra kóstolóval, az erdei fogásoknak elsőként otthont adó Végállomás bistro&wine, vagy az Avasi Borangolás – minden évszakban új élményekkel várják a látogatókat. A Hotel Palota Lillafüred – amely a régió első Good Travel Seal minősítésű szállodája – az egyik kiemelt helyszíne a kezdeményezésnek, Bózsó Gyula pedig lelke a programnak.
A nemzetközi pályázati anyag kidolgozását, a fenntarthatósági kritériumrendszer szerinti önértékelést és a szakmai koordinációt a Visit Miskolcot üzemeltető MIDMAR Nonprofit Kft. végezte, az InnoTime Hungary Kft. szakmai támogatásával.
Az Innotime, a GreenDestinations hivatalos magyarországi partnere, az elmúlt években meghatározó szereplővé vált a hazai fenntartható turizmus fejlesztésében, s nemcsak tanácsadóként, hanem stratégiai partnerként támogatja azokat a turisztikai térségeket, amelyek szeretnék fenntarthatóbban, versenyképesebben és a helyi közösségekkel együttműködésben fejleszteni kínálatukat, ezért is volt fontos a szakmai együttműködés a pályázati dokumentáció benyújtása során.
Nemzetközi elismerés
– Ez az elismerés azt mutatja, hogy egy magyar város képes globális szinten is példát mutatni abban, hogyan lehet a természet, a helyi közösség és a turizmus érdekeit összehangolni. Miskolc sikere egyben példa arra is, hogy az átgondolt, alulról építkező, de jól strukturált és szakmailag megalapozott fejlesztések nemcsak hatékonyak, hanem nemzetközileg is elismertek lehetnek – nyilatkozta Fekete-Angyal Enikő, a MIDMAR ügyvezetője a díj kapcsán.
Az Ehető Erdő élményprogramot bárki kipróbálhatja, legközelebb október 18-án indul majd el az Erdei GasztroExpressz, az érdeklődők a miskolci Tourinform hivatalos oldalán tájékozódhatnak a programról.