Ugrás a tartalomra

Ebéddel is vár minket a Népkert a Délidőben

Létrehozva
„Sajtótájékoztató Délidőben”, ezzel a rejtelmes címmel kaptunk meghívást a Népkerti Vigadóba csütörtökön éppen dél körüli időpontra, ahol aztán kiderült, hogy ez a délidő nem az a Délidő, amire az ember gondolna.
Kép
Péntektől várja a vendégeket a Délidő Étterem a Népkertben, nem csak délidőben. Fotó: Osztie Tibor

Kiderült ugyanis, hogy ez a szó most nem a tájékoztató időpontját jelöli, hanem a Népkerti Vigadó közelmúltban felújított éttermének új neve, amely természetesen nem csak a déli ebédhez kínál finom fogásokat, nagyon korrekt áron, hanem az év háromszázhatvanöt napján bármikor tárt karokkal és jó ételekkel várja a vendégeket. Amint azt Barkóczi Istvántól, a Népkerti Vigadó tulajdonosától megtudtuk, közel százmillió forintból teljesen az alapoktól, szó szerint a falaktól kezdve építettek fel egy minden tekintetben huszonegyedik századi konyhát és regionális alapanyagokra támaszkodó, jórészt hagyományos magyar és borsodi fogásokat kínáló új étlapot állítottak össze. A koncepciójuk lényege, hogy tájidegen ételek helyett a megszokott ízeket kínálják, úgy, mintha a nagymama főzte volna, ha lehet, még annál is jobb minőségben. 

A jó ételek mellé, a korábbi évekhez hasonlóan, igényes kulturális programokat is hoznak majd az ősz folyamán a belváros vonzó, zöld szívébe, a Népkertbe. Miskolc ikonikus vendéglátóhelyének, a Népkerti Vigadónak a 2017-es tulajdonosváltás óta kiemelt célja, hogy a város egyik legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló étterme és egyben közösségi tere legyen. 

Kép

- Azt szeretnénk, ha a Vigadó a parkkal együtt egy ékköve lenne a városnak. Erre szinte predesztinál a már több mint száz éves múlt is, amely azt parancsolja, hogy töltsük meg élettel a Vígadót, hiszen elődeink is ide jártak szórakozni, itt élték a hétvégéket, sőt, egy időben népszerű reggelizőhely is volt, ahová szívesen ültek be a vendégek egy kávéra, a reggeli újsággal munkába menet – emlékeztetett Barkóczi István. 

Felidézte, az elmúlt években is voltak fejlesztések, amelyek arra irányultak, hogy ezt a parkot olyan színvonalas közparkká tegyék, amely méltó Miskolchoz. A belvárosi parkok a világon mindenütt az adott város ékkövei, amelyek nem csak oxigént adnak az embereknek, hanem egyben a szórakozást is szolgálják. Ebben van még teendő Miskolcon is, el kell érni, hogy a belvárosi látnivalók, mint például a Kálvária dombi stációk, a kilátó és a Népkert egy turisztikai egységet alkosson. A Vigadó lehetne egy túra kiinduló és érkezési pontja. Itt lehetőségük van megpihenni, és az étteremben elfogyasztani néhány finom falatot. 

Preview Image
Még több fotó a galériában!

A tulajdonos elmondta, miután 2017-ben megvásárolták a Vigadót, jelentős felújításokat eszközöltek, elsősorban az épületen, azonban két rész akkor kimaradt, a konyha és a terasz. Ezt a hiányosságot sikerült most pótolni, az étterem konyhája mintegy százmillió forintból, szakértők tervei alapján újult meg. Nem csupán a legkorszerűbb gépekkel és felszerelésekkel gazdagodott, hanem újjászervezték, racionalizálták a munkafolyamatokat is, amelyekhez még – ha kellett – a falakat is átrendezték. A munka idejére az étterem bezárt, és a mostani újra nyitás jó alkalom lett arra, hogy ha már minden új, a név is az legyen. 

A megújulás egyik mozgatórugója Bajusz Gergely gasztronómiai tanácsadó hangsúlyozta, most új fejezet kezdődik a Hajós Alfréd által tervezett százhúsz éves épület történetében. A Népkerti Vigadóban működő Délidő Étterem célja, hogy minden korosztály számára klasszikus ízeket kínáljon, otthonos környezetben. 

Kép

- Az új étlapunkon olyan ételek szerepelnek, amelyek mindannyiunk számára ismerősek. Igazi otthoni ízek, amelyek felidézik édesanyánk, nagymamánk konyhájának ízeit, illatait. Kiemelt fogásunk például a már harminc éve változatlan recept alapján készített „Vígadó húsleves”, egy klasszikus borsodi tyúkhúsleves, amely minden részletében a hagyományokat követi: csigatésztával, a levesben főtt töltelékkel, ahogy a nagymamánk csinálta – ismertette Bajusz Gergely. 

Hozzátette, ez a leves maga is szimbóluma mindannak, amit a Délidő Étterem képviselni akar: a hagyományok tiszteletét, a család melegségét és az otthon ízeit. A gasztronómiai tanácsadó szerint a Délidő nemcsak az ételeiről, hanem a különleges atmoszférájáról is híres lesz, hiszen gyönyörű környezetben helyezkedik el, ahol a természet és a meghitt hangulat találkozhat. 

A Vigadó az őszi szezonra nem csak a megújult éttermével és finom harapnivalókkal készül, hanem kulturális programokkal is, amelyekről Barkócziné Kertész Kata igazgató beszélt a sajtónak. 

Kép

- „Élmény a történelmi falak között”, így hangzik a Népkerti Vigadónak a szlogenje, és mi valóban arra törekszünk nap, mint nap, hogy emlékezetes pillanatokban, élményekben ne legyen hiány. Folyamatosan keressük a megújulás lehetőségeit, igyekszünk jó ötleteket megvalósítani, hogy ide vonzzuk a vendégeket. Már 2022-ben elindítottunk egy sorozatot, „Vacsoraszínház” címmel, amelynek négy előadása volt, igen nagy sikerrel. Úgy láttuk, hogy ezzel egy új lehetőséget teremtettünk ahhoz, hogy a miskolciak találkozzanak a kultúrával, miközben a kulináris élvezeteknek is hódolnak. Kialakult egy törzsközönségünk is, amely igényli a folytatást. Ez ösztönzött arra, hogy ezen az őszön is különböző művészeket hívjunk meg a Vigadóba – tudtuk meg az ügyvezetőtől. 

Kép

Megtudtuk, pénteken este lesz a Délidő Étterem hivatalos megnyitója, latinos zenével és tánccal. Október 10 és 27-e között csatlakoznak az országos étterem héthez, amikor kedvezményes áron fogyaszthatnak a vendégek. Nyári Károly és leánya Nyári Edit október 18-án érkezik a Délidő Étterem színpadára, a Vacsoraszínház keretében. November 11-én az elmaradhatatlan Márton-napi libavacsorára invitálják az ínyenceket. Tizenötödikén Gájer Bálint Voice & Piano, zongora-ének duó műsorát láthatja a közönség a bálteremben. Az év méltó lezárásaként exkluzív szilveszteri programot kínálnak. Közben folyamatosan nyitva lesz a Délidő Étterem, ahol minden nap várják az éhes vendégeket, akár ebéd menüvel is, amelynek minőségéről magunk is meggyőződhettünk. A Miskolcon ma barátinak számító menü áráért korlátlan levesfogyasztás és az új étteremben készült főfogás jár, nem mindennapi helyen.   

Kép

Barkócziné Kertész Kata ráirányította a figyelmünket arra, hogy a megújult gasztronómiai kínálatuk mellé péntek és szombat esténként élőzenét szolgálnak fel, vasárnap családi büféebéd teszi teljessé a napot. Azok se csodálkozzanak, akik találkoznak velük az utcán, például legközelebb a Miskolci Pikniken, mert van egy szintén újnak számító attrakciójuk a Vígadó KicsiSéf, amely egy latin hangulatú ételeket kínáló food truck, amelyből egy fiatal kollégájuk kínálja a jobbnál jobb falatokat. A piknik gasztro-programjában is részt vesznek, szombaton az Erzsébet téri színpadon látványfőzés keretében mutatják be tudásukat.

Ez is érdekelhet

Ingyen utazhatunk az MVK Múzeumok Éjszakája programjaira
SzabadidőMiskolc
Az MVK Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy mindenki könnyedén eljusson a Múzeumok Éjszakáján a közlekedési vállalat Szondi György utcai telephelyére.
Újra a béke szigetévé válik a miskolci Hősök tere
SzabadidőMiskolcEgészség
Talán mondani sem kell már: ha jóga világnapja, akkor közös gyakorlás Breitenbach Ildikóval a miskolci Hősök terén.
Mozdonyok mozgásban – Múzeumok Éjszakája az Északerdőnél
SzabadidőMiskolc
Múzeumok Éjszakája programra várja az érdeklődőket az Északerdő Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút.
Készül a második magyar űrhajós. Fotó: NASA
Elhalasztották Kapu Tiborék űrutazását
SzabadidőVilág
Az Axiom-4 űrmisszió így az legkorábban szerdán indulhat.