Gyermektelen házaspárok életét keserítheti meg a férfiak nemzőképtelensége. Sok múlik ugyanis a spermiumok minőségén. Most kiderült, hogy a férfiak ivarsejtjeit bizonyos ételféleségek különösen rontják. Így a rossz étkezési szokások nemcsak elhízáshoz vezethetnek, hanem csökkenthetik a spermiumok számát és ronthatják állapotukat, minőségüket is.
A feldolgozott húsokról van szó, ezek fogyasztása bostoni tudósok szerint ártanak a férfiak nemzőképességének. A harvardi kutatók 141 párt vizsgáltak meg, akik 2007 és 2014 között mesterséges megtermékenyítési programban vettek részt a Massachusetts General Hospitalben.
A kutatók nem találtak összefüggést az elfogyasztott hús mennyisége és az IVF sikeressége között. Ugyanakkor azoknál a férfiaknál, akik általában sok feldolgozott húst, illetve kolbászféléket ettek, kevésbé volt sikeres a kezelés, mint azoknál, akik inkább feldolgozatlan szárnyashúst fogyasztottak. A főleg szárnyasokon élők sikeressége ugyanis 82 százalékos volt, a másik csoporté viszont mindössze 54 százalékos.
A most rossz hírbe keveredett ételek közé tartozik a szalonna, a kolbász, a szalámi, a húskonzervek és más késztermékek. A sikeres megtermékenyítés 13 százalékkal volt gyakoribb azoknál, akik a legtöbb szárnyashúst ették. Azokhoz képest mutatták ki ezt a bostoni orvosok, akik a legkevesebb ilyet fogyasztottak. A két csoport sikeressége 78, illetve 65 százalék volt.
A vizsgálat egy nagyobb tanulmány részeként készült, és annak felderítését célozta, hogy milyen környezeti tényezők játszanak szerepet a férfiak nemzőképességében. A harvardi kutató, Wei Xia és munkatársai végezték az átfogó felmérést Bostonban.
Ugyanakkor a német Focus magazin felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki teljesen lemond a húsfogyasztásról, az sem tesz jót a nemzőképességének. Egy 2014-es tanulmány szerint a spermaminőség ugyanúgy rosszabbodik, mint a feldolgozott húsok fogyasztása nyomán.