Ugrás a tartalomra

25 éves a Cine-Mis Kft.

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 28. péntek 16:13
Huszonöt éve a művészfilmek szolgálatában. Jubileumi évet ünnepel idén a Cine-Mis Kft., mely 2006 óta a Művészetek Házának moziját üzemelteti. Negyed évszázad alatt a cég áttért a digitális technikára, nemzetközi filmfesztivált indított és a mozitermeket is felújította. Jövő hétvégén különleges vetítésekkel ünneplik a születésnapot, szeptember közepén pedig kezdődik a 16. Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál.
Fotó: Juhász Ákos

A művészmozi tavaly új székeket kapott, így kényelmesebbé vált a filmnézés, de még idén további felújításokat végeznek. Tavaly 44 ezren moziztak itt, ehhez jött hozzá a 15 ezres nézőszáma a Cinefestnek, amit tizenhat évvel ezelőtt indított útjára a Cine-Mis Kft. A cég idén 25 éves.

Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, Bíró Tibor és a Cinemis Kft. rengeteget tesznek azért, hogy Miskolc jó hírnevét a világban mindenfelé elvigyék. – Természetesen elsősorban az évente szeptemberben megrendezésre kerülő nemzetközi filmfesztivál, a Cinefest ennek a leginkább avatott képviselője, hiszen világsztárok jönnek ide, olyan premier filmeket mutatnak be, amelyet máshol sehol nem lehetett látni, legalábbis hazánkban.

Ritka pillanatok egyike volt, mikor a vetítőgépbe 35 mm-es szalagot tekertek, amire Nemes Jeles László forgatta Napszállta c. filmjét, a digitális korban szokatlan módon. A film a Cinefest versenyprogramjában debütált tavaly.

A multiplexek tíz évvel ezelőtti megjelenése a miskolci csapatot is új kihívások elé állította. 2012-ben 35 mm-es szalagról áttértek a digitális technikára és a művészi vonal is egyre hangsúlyosabbá vált.

Bíró Tibor ügyvezető igazgató elmondta, céljuk az volt, hogy a miskolci nézőket, fiatalokat és időseket egyaránt filmművészeti értékekhez juttassák. – Ez a mindennapi küldetésünk, ezt egész évben folyamatosan végezzük az Uránia és a Béke mozitermekben.

Az idei fesztivál is kínál majd bőven érdekességet szeptember 13-tól. Addig is ünnepi programmal készül a Cine-Mis csapata. Jövő hétvégén például Európai Vígjátékok Hétvégéjével és régi idők filmelőzeteseivel várják a nézőket a Művészetek Házába.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!