Ugrás a tartalomra

Akik kergetik a szökőnapot

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 15:35
A február 29-én született emberek többsége biztos hallotta már a kérdést: „te most akkor hány éves is vagy?”

Mi köti össze Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozót, Mézga Aladárt és Simon Gábor miskolci politikust? Egy négyéves ciklus.

A kultikus magyar sorozat harmadik évadjából azt is megtudhatjuk, hogy Aladár február 29-én született.

2024-ben szökőév van, ami azt jelenti, hogy a nyomdáknak némi tintával többet kellett használniuk a naptárak elkészítéséhez.

Ahhoz, hogy a Föld bejárjon egy teljes kört a Nap körül, valójában 365 és egynegyed nap kell. Négyévente pedig ezek a negyed napok kiadnak egy egészet. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, a hónap nem egy toldaléknapot február végén, hanem a február 24. duplázódik meg, így a szökőnap a hagyományos év február 23. és 24. napja közé ékelődik. Ennek oka, hogy hazánkban 1587-ben bevezetett Gergely-naptár Julius Caesar naptárreformját követi. Azt ugyanis még az ókorban Julius Caesar rendelte el, hogy „a március kalendaeja előtti hatodik nap kettőztessék meg” – ez pedig a mai naptár szerint február 23. napja, amelyet a szökőnap, azaz február 24. követ. Vagyis nem február 29-e, hanem 24-e a szökőnap!
forrás: naptarak.com

Furcsa módon négyévente azoknak is matekozni kell egy kicsit, akik a február végén tartják a névnapjukat. Szökőév esetén a február 24. szökőnap. Ilyen években a névnapok beosztása egy nappal eltolódik, vagyis a 24-i névnapok 25-ére, a 25-i 26-ára kerülnek, és így tovább.

- Ha háromszázhatvanöt nap eltelik, egy évvel óhatatlanul öregebb lesz az ember – vezeti fel humorosan a témát Simon Gábor, önkormányzati képviselő, aki maga is február 29-én született, de nem ragaszkodik ahhoz, hogy aznap ünnepeljen.

- Gyerekkoromban az volt a szokás, hogy a 29-hez közelebbi hétvégén voltak a családi összejövetelek. Olyannyira megragadt ez, hogy négyévente, amikor tényleg a napján tudnám ünnepelni, akkor is inkább valamelyik szombatra vagy vasárnapra tesszük az összejövetelt – mesél a képviselő, aki hozzátette, idén kifejezetten rendhagyó módon, a februári közgyűlésen ülve tölti majd a születésnapját.

- A gyerekkort nem lehet egyébként egységesen kezelni, nálam is hullámzott, mit érzek éppen azzal kapcsolatban, hogy a születésnapomat nem jelzi a naptár. Alapvetően azonban nem volt ellenérzésem ezzel kapcsolatban, sőt, azt tapasztaltam, az emberek könnyebben megjegyzik, mikor születtem, és ez meg is ragad bennük – vélekedik Simon Gábor.

Csóka Mara, az Aréna Sportbár tulajdonosa is csütörtökön ünnepel. Ha azonban nincs szökőév, akkor általában február 28-ra „hozza előre” a születésnapját.

- Mivel azonban aznap még " nem születtem meg" így sokan inkább március 1-jén köszöntenek. Azt persze gyakran megkérdezik vicceskedve, hogy tulajdonképp hány éves is vagyok akkor? A válasz sajnos hervasztó: annyi, ahány év eltelt születésem óta – mondja a 28 éves Mara, aki nem ünnepel másképp akkor sem, ha 29-én tarthatja a születésnapját, de mégis azt érzi, hogy ez valóban az ő napja.

- Talán kisgyerekként zavart, amikor vártam a szülinapomat, ami ugye csak négyévente jött. De azóta szeretem, szerintem különleges ez a dátum, és az emberek is felkapják rá a fejüket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!