Ugrás a tartalomra

Akkor és most: Erzsébet királyné mellszobra a Népkertben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 19. vasárnap 17:54
A régi felvételen Erzsébet királyné mellszobra látható a Népkertben. A Stróbl Alajos alkotta művet 1899. június 17-én avatták fel.
dr. Sáfrány Gy. József képeslapja.

Dobrossy István Miskolc írásban és képekben 8. című kötetében azt írja, hogy a szobor ezt követően ismeretlen időben eltűnt, sokáig csak a talapzat volt látható. Az eredeti alkotás másolata 1998-ban került vissza a már emlegetett eredeti talapzatra. A száz évvel azelőtti állapottól ez annyiban különbözik, hogy a szobor egykor a Kálvária felé, tehát nyugati irányba nézett. 

Fotó: Juhász Ákos

Jelenleg arccal a népkerti épületeken, temetőn túl, a lakótelep irányába, észak felé néz. Az eredeti alkotás a Herman Ottó Múzeum központi épületében található meg. Még két hiteles másolata létezik: az egyik a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház Semmelweis Tagkórházának udvarán található meg, a másodikat pedig Erzsébet királyné halálának századik évfordulóján állították fel a városháza udvarán. Ez később, a hivatal épületének bővítése miatt új helyre került, a görömbölyi közösségi ház udvarán helyezték el.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!