Ugrás a tartalomra

Átadták az összművészeti Alkotóparkot az Y-híd lábánál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 21. péntek 20:29
Egy országosan is egyedülálló ötletből a város legújabb közösségi tere jött létre Miskolcon, mintegy háromezer négyzetméteren, amely festésre, falfirkák készítésére és egyéb művészeti bemutatókra egyaránt alkalmas.
Fotók: Juhász Ákos

Az elmúlt hetekben az arra járóknak feltűnhetett egy rajz a Vörösmarty utca végén található beton pengefalak egyikén, amelyen a „Megnyitó: április 21.” felfestés volt látható. Amint azt lapunkban korábban megírtuk, ez a dátum a városépítők által odaálmodott Alkotópark megnyitójának napját jelölte meg, azaz a mai napot, amelyen szép, napfényes időben le is zajlott a különleges esemény. 

És, hogy miért volt különleges? Azért, mert nem a megszokott, ünnepi beszédes, szalag átvágós átadóra került sor, hanem a szervezők jóvoltából egy valóságos kis népünnepély kerekedett, amely során fiatal és örökifjú alkotók, iskolásoktól a Magyar Rákellenes Liga miskolci tagjain át valódi street art művészekig, sőt, a jelenlévő városvezetőkig, önkormányzati képviselőkig, ecsetet, krétát vagy festékszórót ragadva borították be a szürke betonfalakat változatos műveikkel. Hogy fokozzák a hangulatot és jobban menjen az alkotómunka, a Kacsenyák Gábor és Nahaj Máté akusztik duo zenélt élőben az összesereglett profi és amatőr művészeknek és közönségüknek. 

„Az eredeti célunk az volt ezzel az alkotóparkkal, hogy egy kifejezetten élő közterületet hozzunk létre, ne egy elhanyagolt terület legyen ebből az Y-híd lábánál kialakított térből. Élővé akkor tud válni egy köztér, ha így veszik birtokukba a miskolciak, a fiatalok, mint ahogyan ezt ma délután tették. És amikor adunk neki egy olyan funkciót, hogy kulturált használattal folyamatosan vissza tudjanak ide térni. Ez volt a szándékunk és úgy látom itt a helyszínen, hogy ez megvalósul” – osztotta meg gondolatait a teret átadó Szopkó Tibor alpolgármester. 

Hozzátette, az alkotóparkban nagy szabadságot kapnak a különböző naiv, alternatív vagy profi alkotók, de a téren is jól látható helyen kitáblázott szabályokat mindenkinek be kell tartania. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben, amíg tartott a terület rendezése és sem a szabályok, sem a tájékoztató piktogramok nem voltak kihelyezve, amelyek eligazítanak, hová szabad festeni és hová nem (például a szomszédos magánházak kerítésére nem), egyetlen falfirka sem jelent meg rossz helyen, miközben a pengefalakon szépen sokasodtak a spontán műremekek. Ezt a jövőre nézve is nagyon bíztató jelnek vehetjük, ebből is látszik, milyen kulturáltak a miskolciak – mondta az alpolgármester.

A Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola lelkes kis csapattal érkezett, és azonnal munkához is láttak. A kiválasztott falfelületet hamar beborították festményeikkel, amelyek egy részét a saját portréik alkották. a tizedikes Mihalik Anna beavatott, hogy amit csinálnak, az egy stencil technika, a kinagyított arcképeiket alakították és vágták ki úgy, hogy egyfajta sablon lett belőlük. Utána már nem volt más dolguk, mint különböző színű festékszórókkal operálva létrehozzák arcmásaikat a szürke betonfalon. Ő és osztálytársai is jó ötletnek tartják ezt az alkotóparkot, mert, mint mondta, itt az emberek ki tudják élni a kreativitásukat, akár egy hosszabb munkanap után is, kicsit lazítva, megpihenve. És akinek erre indíttatása van, hogy falat firkáljon, most nem kell, hogy kárt okozva házfalakat pingáljon össze – közölte Anna.

Az átadóünnepségen felszólalt Szunyogh László Miskolc város főépítésze, aki az Alkotópark ötletének kidolgozásáról beszélt, amiről korábban ITT írtunk, majd röviden maga az ötletgazda Révai Márton építész is beavatta a közönséget a park koncepciójának részleteibe, erről bővebben ITT olvashatnak.

És még több fotó a galériában, kattints a képre! 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!