Ugrás a tartalomra

Az egészségtudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. december 04. hétfő 15:22
„Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!” – ezzel a szlogennel indították útra idén a Dr. Béres Emese emlékversenyt.
Fotók: Juhász Ákos

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály és a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat közös szervezésében indított internetes vetélkedőn általános és középiskolás csapatok mérték össze tudásukat, kreativitásukat.

A verseny névadója, a 2019-ben elhunyt Dr. Béres Emese tisztiorvosként nem csak az egészségfejlesztés eszméjének letéteményese volt: számos akció, program és kezdeményezés köthető a nevéhez a témában – ezek közül sok még mindig működik a kormányhivatal berkein belül.

A versenyre a vármegye településének iskolásaiból álló csapatok jelentkezését várták. Közülük 4-et, a legjobb három pályamunkát és egy különdíjast jutalmaztak hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának dísztermében.

Dr. Asztalos Ágnes vármegyei tisztifőorvos és Dr. Büdi László, a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórház orvosigazgatója köszöntötte az összegyűlt diákokat és az őket kísérő felkészítő tanárokat.

- Az internet az a világ, amiben az ifjúság jobban feltalálja magát, mint az idősebb korosztályok. Amikor interaktív online plakát készítését tűztük ki pár évvel ezelőtt az iskolás korosztálynak, nem tudtam, miről van szó, el kellett először számomra is magyarázni a feladatot. Ezzel szemben a célkorosztály pontosan értette, mit várunk el tőlük – érzékeltette a technikai készségek folyamatos fejlődését Dr. Asztalos Ágnes.

- Fontos, hogy az egészségfejlesztés ne csak címszóként kerüljön elő. Ebben számítunk a fiatalokra, hiszen az elkövetkező években a most iskolás generáció fog dolgozni, tölti majd be szerepét a társadalomban, ehhez pedig elengedhetetlen az egészség – fogalmazott a tisztifőorvos.

Dr. Büdi László a betegségekről és kórokokról beszélt a köszöntőjében.

- Ha egy népesség egészségügyi állapotát szeretnénk bemutatni, akkor nagyon sok statisztikai mutatót vehetünk alapul. Ezek közül a legszomorúbb, de legbeszédesebb a halálozási statisztika. Ezt a mutatót tekintve az Európai Unión belül Magyarország nem áll jó helyen a rangsorban, Északkelet-Magyarország pedig kifejezetten a sor végén található.

Az orvosigazgató kiemelte, hogy a hazai halálozások 50 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, 25 százalékuk pedig daganatos megbetegedésre vezethető vissza.

- Közismert tény, hogy mindkét betegség kialakulásában szerepe lehet a dohányzásnak. Azok a bűnök, amiket fiatalon követünk el a szervezetünk ellen, 20-30 év múlva súlyos következményekkel üthetnek vissza. Azoknak a jótéteményeknek a hatása pedig, amikkel megalapozzuk az egészségünket, szintén évtizedek múlva érezhető – hangsúlyozta Dr. Büdi László, hozzátéve, az egészségtudatos nevelés nem kezdhető elég korán.

A díjátadón résztvevő iskolások ezután rövid előadásokat hallhattak, amelyeken főképp a dohányzásról szóltak: megdöbbentő adatok, káros hatások, következtetések.

Hallhattak többek közt arról is, hogy Magyarországon átlagosan 17,5 évesen kezdenek dohányozni az emberek, de nagyjából minden harmadik 13 éves kipróbálta már a cigit. Kitértek az ízesített dohányhevítő készülékekre, és külön fejezetet szántak az Elf Barnak is. Ezekről összességében azt mondják a szakemberek, hogy nem jobbak mint a hagyományos cigaretta. Bizonyos vegyületek kisebb mértékben találhatóak meg a füstjükben, más anyagokból azonban tízszer annyi van.

A program a díjak átadásával zárult: a 2023-ban megrendezett Dr. Béres Emese emlékverseny első helyezettje a Mezőkövesdi Általános Iskola Ódorvár Tagiskolájának csapata lett.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!