Ugrás a tartalomra

Az esővíz már nem jelenthet problémát Perecesen

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. október 09. hétfő 17:43
Miskolc 2020-ban 550 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert: ezt az összeget öt helyszínen használják fel a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére. 
Fotók: Mocsári László

A Lavotta utca, a Vájár utca – Aknász utca – Bányamécs utca hármasa, ami egy helyszínnek tekinthető, az Erenyő utca, a Repülőtéri utca, ami a Szentpéteri kapu és a Besenyői utca között található, illetve a Mária és Csavar utca az, ahol megoldódik most a vízelvezetés kérdése.

A perecesi munkaterületen hétfő délelőtt bejárást tartott Veres Pál polgármester, aki Bazin Levente önkormányzati képviselővel, Miklós Viktorral, a hivatal pályázati főosztályának vezetőjével és a kivitelező Mento Környezetkultúra Kft. emberével munkaközi állapotában tekintette meg a projektet.

- A területen, az út mindkét oldalán 20/30/30 méretű mederburkoló elemekkel építették ki a már „elvadult” árkot – mondta a Miskolc Tv stábjának Miklós Viktor, aki szerint úgy tervezték meg, hogy az ország eddigi legnagyobb leesett csapadékmennyiségére még 20 százalékot rászámoltak, így ilyen mennyiségnek az elvezetésére is képesek lesznek az új csatornák.

- A már meglévő részeken van két hordalékfogó, ezekhez épít még kettőt a kivitelező, amik biztosítják majd, hogy a hordalék ne kerüljön be a rendszerbe, így a városgazda munkatársai könnyebben tudják majd takarítani az árkokat – ismertette a projektet a főosztályvezető.

Összetett fejlesztés

- Jól tudjuk, hogy az itt lakók számára sok bosszúságot okozott a hegyről lezúduló csapadékvíz, hiszen az árokrendszer nem volt megfelelő állapotban, és az átereszek is eltömődtek mára – mondta a helyszíni bejárás során Veres Pál.

- Komplex fejlesztési terv készült arra, hogyan lehetne kezelni ezt a problémát. Ennek eredményeképp előre gyártott lefolyószelvényekkel oldotta meg a kivitelező a vízelvezetést. Lesznek olyan részek, ahol le is kell majd fedni a kialakított csatornákat, hogy ne okozzanak parkolási és közlekedési nehézségeket. Bízunk benne, hogy a tervezői ígéreteknek megfelelően tökéletesen ellátja majd a feladatát az új rendszer.

A polgármester azt is kiemelte a pályázat kapcsán, hogy a dombokon lévő szórt utak borításából sok zúzalékot lehord az esővíz: ez az Aknász utcán látszott igazán. Ezt a hordalékot a mechanikai szűrők és megállító rácsok fogják majd meg, hogy ne tömítse el a csatornákat.

Bazin Levente, a terület önkormányzati képviselője arról beszélt, már az ő ciklusában is előfordult, hogy a megrekedt esővíz elöntötte az udvarokat, házakat.

- Az utak állapota is elhanyagolt itt – ezek rekonstrukcióját azonban nem célszerű megfelelő csapadékvíz-elvezetés nélkül megkezdeni. A mostani projektnek tehát többes célja van: ha elkészül a csatornázás, a Vájár utcát az önkormányzat le is aszfaltozza majd.

A projekt érinti az Erenyő utcát is, ami szintén Bazin Levente körzetéhez tartozik.

- Ott is az árkot építik ki a szükséges szakmai műtárgyakkal együtt. Korábban már sikerrel pályáztunk az utca aszfaltozására, reméljük, ez is megvalósul már a jövő év során.
A projekt mellett – a lakossági igények mentén – történnek plusz beruházások is. A kapubeállókat újraépítjük, és a környék is kap egy rendezettebb utcaképet. Az Erenyő utcán a buszmegállókat felújítjuk – ezek addig is ideiglenes helyet kaptak, ami miatt kérjük az utazóközönség megértését - fogalmazott Bazin Levente.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!