Ugrás a tartalomra

Az európai intézményekkel versenyezhet a Herman Ottó Múzeum

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. március 11. péntek 14:13
Nő a kiállítótér, és ennek köszönhetően - a remények szerint - tovább emelkedik a látogatók száma is az intézményben.

Már jól kivehetők a kiállítóterek a múzeum új épületében, ahol pénteken egy rövid bejáráson vettünk részt.

– Szűk egy évtizeden belül ez már a második bővítés. Ezt nem sok múzeum mondhatja el magáról – mutatott rá Varga Andrea alpolgármester. – Márpedig a Herman Ottó Múzeum ezzel büszkélkedhet majd, miután befejeződik a mostani beruházás. A 2013-ban átadott Pannon-tenger Múzeum után új, képtárként funkcionáló részt kap az intézmény.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a Herman Ottó Múzeum már most is országos és nemzetközi hírű intézmény, amely így még színvonalasabb, tartalmasabb és érdekesebb programokkal fogadhatja a látogatókat.

Fotók: Horváth Csongor

A területen illetékes közös ellenzéki képviselőjelölt, Szilágyi Szabolcs azzal egészítette ki az alpolgármester szavait, hogy a bővítést az is indokolta: mostanra szűkös lett a főépület, ahol így komfortosabbá válik majd a munka, hiszen felszabadul az eddigi képtár helye. Időszakos kiállító teremként funkcionál majd tovább képzőművészeti és egyéb tematikájú tárlatok számára.

– Miskolc számára kiemelt jelentőségű ez a fejlesztés nemcsak kulturális, hanem turisztikai szempontból is – hangsúlyozta.

– A kiállítótér megnő, és ezzel jelentősen emelkedik majd a látogatók száma is – tette hozzá Varga László, a megye 2-es egyéni választókerület közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje. Kiemelte, emberközeli, és nem luxusberuházásokra van szükség. Olyanokra, amikre valóban szüksége van a miskolciaknak. A múzeumi bővítés ebbe a sorba illeszkedik.

A fejlesztési projekt része még a bükkábrányi ősfák okán elkészült konzerváló csarnok felújítása is, ami lehetővé teszi a 2015-ben elhunyt miskolci műgyűjtő, Barna György rendkívül értékes gyűjteményének a restaurálását. A Kövesi- és a Petró-gyűjtemény kerül majd az új épületrészbe.

A Görgey Artúr utcán található épületet 1953-ban adták át, akkor pártházként funkcionált. Egészen 1979-ig, amikor is ide költözött a múzeum elődje. A következő fontos dátum a már említett 2013, ekkorra épült meg a Pannon-tenger Múzeum. Ezt a sort egészíti ki a még építés alatt álló, főépület mögötti új kiállító egység. A fejlesztés eredményeként bővülnek a múzeum program- és kiállítás-szervezési lehetőségei. A projekt teljes mértékben támogatásból valósulhat meg, melynek összege meghaladja a 974 millió forintot. Várhatóan az év vége felé fog megnyitni az új épületszárny a kiállításaival.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!