Ugrás a tartalomra

Felújítom és magunkra öltjük a színpadon – operettóriások ruháit gyűjti

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. február 28. vasárnap 08:54
Jenei Gábor színművész már több millió forintot költött hobbijára, egy igazán egyedi gyűjteményre: Honthy Hannától, Kovács Józseftől és a legnagyobbaktól szerzett be ereklyéket, amiknek nagy részét mind a mai napig használja is kollégáival.
Képgaléria!

Jenei Gábor Varbón nevelkedett, ma már Budapesten él. Miskolci iskolákba járt, és a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte pályáját. – Dédnagymamám és nagyapám is szépen énekelt. Édesanyám már a szülészeten is meg tudta különböztetni hangomat a többiekétől, mert erősebb volt. Általános és középiskolában a szereplések oszlopos tagja voltam. Énekelni és táncolni mindig is szerettem, nyolc évig néptáncot és balettot tanultam, négy éven át pedig amerikai sztepptáncot. Középiskolásként találkoztam első énekmesteremmel, Eperjesi Erikával, akinek sokat köszönhetek. Általa ismertem meg az operett világát, amibe beleszerettem.

Az ereklyék gyűjtése 2010-ben indult, amikor elhunyt Kovács József, operaénekes, az Interoperett szülőatyja. – Vele együtt megszűntek azok a nemzetközi hírű, újévi operettgálák, amiket a rendszerváltástól kezdve lehetett látni a televízióban. Utána kiárusították a gálakoncertek jelmezeit, amiknek jelentős hányadát megvettem és úgy dolgozom bennük, hogy az méltó legyen az elődökhöz és a műfajhoz, és ugyanígy használják kolléganőim is a női jelmezeket. Van ruhám többek között Kovács Józseftől, Dániel Gábortól, Pándy Piroskától, Galambos Erzsitől, Molnár Maricától, Várkonyi Szilviától, Szász Katitól, Csutka Istvántól és Egri Józseftől. Különösen büszke vagyok arra, hogy nagyon jó barátságot ápolok Kállay Borival, aki az egyik példaképem. Ő is adott nekem ruhákat korábbi szerepeiből.

Kiegészítők is tartoznak a szettekhez: csizmák, fejdíszek, kalapok. – Nemrégiben jutott a birtokomba Németh Marika primadonna királynő színpadi kalapja, amit egy varrónő őrizgetett eddig. Szétszedtem, kimostam, az itthon található dolgokkal felújítottam, így most már ez a darab is gyarapítja értékes gyűjteményemet, és új állapotában szolgálja tovább az operett műfaját.

Egyik csillebérci fellépésekor egy rajongója adott át neki egy borítékot. – Ebben, Honthy Hannáról volt egy dedikált fotó, amit maga a művésznő írt alá. Az ajándékot átnyújtó hölgy pedig elmondta, egy antikváriumból beszerzett könyvben találta, és szerinte nálam lenne a legjobb helyen. Nagy vágyam, hogy megszerezzem a művésznő fekete-fehér, kalapos jelmezét, amit az 1963-as Csárdáskirálynőben, Cecília szerepében viselt. Ha megkaparinthatnám, az maga lenne a csoda. Elméletileg az Operettszínház raktárában van, ahol rengeteg más kincs is lapul. Szeretnék egyszer beszabadulni oda – mondta.

Jenei Gábor a Madách Színház művésze, de láthatjuk, hallhatjuk a televízióban és a Dankó Rádióban egyaránt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!