Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea: a kormány oktatáspolitikája csőd

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. augusztus 17. kedd 16:32
Hegedűs Andrea szerint a két legsürgetőbb kérdés, hogy mikor történik meg végre a pedagógus bérek emelése, és mi lesz az iskolakezdést megelőző oltási programmal.
Horváth Csongor

- Innen, Miskolcról üzenem a kormánynak, hogy az oktatáspolitikája egy csődtömeg - fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Hegedűs Andrea önkormányzati képviselő, a DK előválasztási jelöltje az országgyűlési választásokon, aki mögött egyébiránt több évtizedes tanári munka és tapasztalat áll.

- Nyakunkon a tanévkezdés, és rengeteg kérdés megválaszolatlan. A sok, aktuális és fontos oktatáspolitikai kérdés közül kettőt tennék most fel. Az első az, hogy mikor történik meg végre a pedagógus bérek emelése? A másik kérdésem az lenne, hogyan képzelik a szeptemberi tanévkezdést? Oltással vagy anélkül?

Hegedűs Andrea szerint ez a két legsürgetőbb feladat.

- A szakmákon belüli elismertsége a pedagógus hivatásnak valahol a sor végén kullog, ezzel szemben a társadalom szempontjából a munkájuk fontossága az orvosi hivatás után a második helyet foglalja el. A pedagógusok bérrendezése viszont 11 év alatt nem történt meg. Úgy gondolom, hogy a pedagógus szakma megfelelő társadalmi elismertségéhez vezető út a bérek rendezésével kezdődik. A megoldás szerintem az, hogy a mindenkori minimálbér vetítési alapját kell alapul venni a bérek számításánál, nem pedig a 2014-es fix minimálbért.

"Élettelen" modell

Hegedűs Andrea úgy véli, a felsőoktatásban dolgozó oktatók és tanársegédek fizetése is több, mint problémás: mai szemmel nevetségesnek tűnő szinten rekedt.

- Lassan a katedrán nem lesz olyan pedagógus, aki tanítsa a hallgatókat. Elérünk oda, hogy lasszóval kell összefogni az oktatókat az egyetemekre. Úgy vélem, nem az jelent problémát, hogy a Mathias Corvinus Collegium pedagógusai mekkora bérrel rendelkeznek, hanem az a megalázó, hogy nagy átlagban milyen bérösszeg kerül a hazai tanárok számlájára hó végén. Úgy gondolom, hogy az „élettelen” életpályamodell helyett inkább a pedagógusok bérét kéne rendezni 11 év után.

A képviselő másik kiemelt témaként az oltásról beszélt a közelgő iskolakezdés tükrében. Jobban mondva az azzal kapcsolatos információk hiányáról.

- Európában már jelen van a delta variáns. Ez elővetíti a negyedik hullámot. A legveszélyeztetettebbek azok, akik még nem estek át az oltáson. Orbán Viktor kijelentése alapján felvehető lesz a harmadik oltás, és regisztráció után a szülők kérhetik az oltóanyagot a gyermekeik számára. Ez helyénvaló, viszont két hét múlva itt a tanévkezdés. A kormányfő azt ígérte, hogy a szeptember1-ét megelőző két napon oltásnapokat szerveznek. Ezekről azonban még nem rendelkeznek az intézmények semmilyen információval. Remélni tudom csak, hogy a miniszterelnök valóban védi az egészségét a pedagógusoknak és a diákságnak, mert a felelősség az övé – zárta gondolatait Hegedűs Andrea.   

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!