Ugrás a tartalomra

A jogász válaszol: A munkaviszonyban állók kötelező koronavírus elleni védőoltása

dr. Strassburger Gyula, ügyvéd
Utoljára módosítva
2022. február 20. vasárnap 15:31
Miskolci olvasónk kérte, hogy a munkaviszonyban álló dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásával foglalkozzunk.

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X.28.) Korm. rendelet határozza meg a nem állami intézményben dolgozók estében azt, hogy a munkáltató milyen esetekben rendelheti el a munkavégzés feltételeként a védőoltás felvételét. Magának az intézkedésnek a célja az egészség megóvása. A munkáltatói intézkedés ezen a célon alapszik a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel. A kormányrendelet hatálya a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokra is kiterjed, vagyis a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak esetében is alkalmazni kell.

A rendelet alapján a munkáltató a védőoltás felvételét a munkavállaló számára a munkavégzés feltételeként írhatja elő. A munkáltató a kötelezéssel egyidejűleg meghatározhatja a védőoltás felvételének határidejét is. A védőoltás felvételére vonatkozó munkáltatói utasítás alakisághoz kötött, vagyis azt az érintett munkavállalóval írásban kell közölni. A munkavállaló akkor nem kötelezhető a védőoltás felvételére, ha számára ez egészségi okból ellenjavallt, ezt azonban orvosi szakvéleménnyel kell igazolnia.

Amennyiben a foglalkoztató a dolgozót védőoltás felvételére kötelezi, meg kell téríteni azokat a költségeket, amelyek a munkavállaló számára a munkáltatói utasítás teljesítésével összefüggésben indokoltan és szükségesen felmerültek. Ilyen lehet például az utazási költség.

A védőoltás felvételére vonatkozó munkáltatói utasítás megtagadása esetén a jogszabály jogkövetkezményeket állapít meg. Ha a munkavállaló a megszabott határidőn belül az oltást nem vette fel, vagy a mentesülését igazoló orvosi szakvéleményt nem mutatta be, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el. Ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a munkavállaló az oltás felvételét vagy mentesülését megfelelően nem igazolta, jogviszonya felmondással, azonnali hatállyal megszüntethető.

(Címlapkép: Oltás Miskolcon; Illusztráció; Fotó: Vajda János//MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!