Ugrás a tartalomra

Kerékpárútgyűrű készül Miskolc körül

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 23. vasárnap 13:38
Felgyorsult az új kerékpárutak építése, Miskolc városrészei és nevezetességei hamarosan két keréken is körbejárhatók lesznek.
Ilyen most az összekötő út. (Fotó: Juhász Ákos)

Régi álma válik valóra városunk kerékpárosainak és az idelátogató bicajos turistáknak, mivel a Miskolc önkormányzata által még az előző ciklusban, a Területfejlesztési Operatív Programban (TOP) „Kerékpárút építése II. ütem” címen megnyert pályázati forrásból egyre több biciklivel is bejárható útszakasz készül el. Az útépítések jelentős részének megvalósítása a jelenlegi városvezetésre várt, ezek a beruházások részben már elkészültek, vagy jelenleg is folyamatban vannak.

A TOP-os pályázatos projekt részeként valósulhat meg a Miskolctapolcát Görömböllyel, és a déli városkapuval összekapcsoló új út is, amely a pályázat szerint egy megközelítőleg 1160 méteres összekötő út, kerékpáros nyommal a Brassói és Bacsinszky utcák között, szükség szerint csapadékvíz-elvezetés megvalósításával egybekötve. Azonban, mint sok más beruházás, ez is megosztja az ott élőket.

A Görömbölyön élő Kovács András, akinek vállalkozása is itt működik a városrészben, elmondta, hogy ez az útvonal régen létezik, jelen állapotában egy murvás, gödrös földút, amelyet használnak is, akik Görömböly és Miskolctapolca között le akarják rövidíteni az utat, autósok és kerékpárosok egyaránt. Természetesen az út minősége miatt kell hozzá vállalkozószellem és megfelelő jármű.

„Huszonnégy éve élek itt, azóta téma ennek az útnak a megépítése. Megoszlanak róla a vélemények, vannak, akik különböző okok miatt ellenzik, míg mások szerint Görömbölyt az vinné előrébb, ha Tapolcáról megközelíthető lenne egy pormentes, normális úton, nem úgy, ahogy most van, ami egy minősíthetetlen kategória. Leginkább csak terepjáróval járható” – vázolta a jelen helyzetet Kovács András. Hozzátette, a modernebben gondolkodó, fejlődéspárti helyi lakosoknak régi vágya, hogy ez az út végre megvalósuljon. Meglátása szerint az ellenzőknek is vannak méltányolható szempontjaik, például, hogy egy jobb úttal megnő majd a forgalom a kertvárosi övezetben, nagyobb lesz a zajterhelés. Ez leginkább a Bacsinszky utcában élők aggodalma, amelynek folytatása lesz az új összekötő út. Azonban az a véleménye, hogy nem szabad a fejlődés útjába állni, mert sokkal nagyobb hasznot hoz a városrésznek és a görömbölyieknek, mint amennyivel több kellemetlenséggel járhat.

„Megvannak azok az eszközök és módszerek, amelyekkel csillapítani lehet a várható forgalmat. Meg lehet tiltani például, hogy három és fél tonnánál súlyosabb járművek közlekedjenek itt, sebességkorlátozást és fekvőrendőröket lehet alkalmazni, és sorolhatnánk. Tehát el lehet érni, hogy az úton ne átmenő forgalom legyen, hanem betöltse azt a funkcióját, amire tervezték, hogy összekapcsolja a két frekventált városrészt, Görömbölyt és Miskolctapolcát, és biztonságosan használhassák a kerékpáros túrázók” – ismertette Kovács András, aki mint helyben érdekelt vállalkozó, kifejezetten esélyt lát arra, hogy a görömbölyi pincesort is a korábbiaknál több turista látogathatná, az ott rendezett eseményekre is nagyobb számban eljönnének, amennyiben közvetlen kapcsolat lenne az erősebb turisztikai célpontnak számító Miskolctapolca és Görömböly között.

„Itt az a kérdés, hogy mi a cél, és kinek, mik az érdekei? Úgy gondolom, a fejlődést megállítani nem lehet, különben még ma is lovaskocsikon járnánk. Lehet továbbtaposni a sarat Tapolca és Görömböly között, ahogy most van, de huszonnégy éve itt élőként az a véleményem, hogy ez az állapot tarthatatlan” – tette hozzá.

Fotó: Juhász Ákos (illusztráció)

Lestoppoltunk két biciklis túrázót Miskolctapolcán, és megkérdeztünk, mi a véleményük a város bővülő kerékpárút-hálózatáról, és örülnének-e annak, ha onnan egy kellemes és kijelölt bicikliúton áttekerhetnének a város déli oldalára, Görömböly érintésével a Pesti úthoz, Mályi felé. Kiderült, Egerből jöttek át a hegyi utakon, és gyakran pedáloznak hozzánk Miskolcra is. Elmondták, hogy nagyon örülnek minden plusz méter új kerékpárútnak, akár vadonat új, akár felfestéssel kijelölt, és érzékelik a hálózat eddigi bővülését. Örvendeztek a hírre, hogy a következő hónapokban több szakasszal növekszik a számukra készülő útvonal. Legközelebb erre túrázva bejárják majd. Kérdésünkre válaszolva elmondták, egyértelműen pártolják a Miskolctapolca - Görömböly etapot is, nem kérdés, hogy kerékpáros szemmel csak támogatni tudják a terveket.

A városi közgyűlés ellenzékét is szerettük volna a témában megszólaltatni. Arra lettünk volna kíváncsiak, miként emlékeznek a kormánypárti önkormányzati képviselők: 2019 tavaszán minek alapján voksoltak igennel a még az előző városvezetésű grémium elé terjesztett projekt sorsáról.
Írásban feltett kérdéseink között azt feszegettük: minek tudható be, hogy a beruházás felőli álláspontjuk ennyire gyökeresen módosult; milyen változás állt be szempontrendszerükben; mi alapján tartják négy esztendő elteltével károsnak a város ilyen irányú infrastrukturális fejlesztését. Szándékoltuk volna kideríteni: már akkor is megfogalmazódtak-e bennük mindazon aggályok és kételyek, melyeket az elmúlt hetekben közösségimédia-felületeiken a nyilvánosság elé tártak. Mi a javaslatuk: ha nem így, akkor milyen módon valósuljon meg az évekkel korábban személy szerint általuk is elfogadott projekt?
A Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő útszakasz heves ellenzőiként a közelmúltban fellépő Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Hollósy András, a Fidesz-KDNP frakciószóvivője azonban lapzártánkig nem kívánt élni a megszólalás lehetőségével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!