Ugrás a tartalomra

Kihirdették a DVTK HUN-Therm kosárlabdacsapat játékoskeretét

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 12. hétfő 16:38
Nehéz, de sikeres szezont tudhat maga mögött a női kosárlabdacsapat, amely a következő idényben új játékosokkal erősít, miközben több meghatározó játékosától búcsúzik.
Fotók: Juhász Ákos

Hivatalos sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn a DVTK HUN-Therm játékoskeretét a 2023-2024-es szezonra Szabó Tamás, a DVTK főtitkára és Völgyi Péter sportszakmai igazgató. A klub tizenöt fős kerettel vág neki a következő bajnoki idénynek, öt távozó játékos mellett öt új érkezőt mutatott be a szakmai stáb.

A tájékoztatón Szabó Tamás főtitkár felidézte, hogy az elmúlt szezonban a csapat először szerepelt az Euroliga főtábláján, ahol nagyszerű sikereket aratott, a sok sérülés ellenére is. Véleménye szerint, a csapat határterhelésen is kihozta magából a maximumot. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor, hogy nem sikerült minden játékossal megállapodni az új idényre, öten máshol folytatják. 

"Sajnos a magyar bajnokságban nem sikerült bejutni a döntőbe, a keret erre maximálisan képes lett volna, de a sérülések ezúttal közbeszóltak. Ugyanakkor az euroligás szerepléssel és a két éremmel elégedettek vagyunk. A következő idényben is megcélozzuk az Euroliga főtábláját, a dolgok jelenlegi állása szerint ehhez ismét selejtezőt kell majd játszanunk. Ebben az esetben a selejtezőtornát szeretnénk újra a DVTK Arénában megrendezni. A bajnokságban pedig célunk a döntőbe jutás, a keretet a hazai bajnokság és a nemzetközi szereplés kettős terhelése szerint alakítottuk ki" – mondta el a főtitkár. 

Völgyi Péter sportszakmai igazgató is kiemelte, hogy a kettős fizikai terhelésből fakadóan több olyan sérülés is történt, amely nagyban befolyásolta a bajnoki és az euroligás szereplést, az Euroligában a két spanyol csapat elleni hazai mérkőzésre ezek miatt, már csak nagyon tartalékosan tudott kiállni a csapat. Ezzel együtt is elégedett a teljes idényben nyújtott teljesítménnyel, amelyet a továbbiakban igyekszenek majd felülmúlni. 

A sportszakmai igazgató is elmondta, hogy hosszan tárgyaltak a most távozókkal és igyekeztek a lehető legjobb ajánlatokat adni számukra, de különböző – nem csak anyagi – okok miatt döntöttek a váltás mellett. A távozók közül kiemelte Arella Guirantest, aki májusban jelentette be, hogy elmegy Miskolcról. A Puerto Ricó-i légiós az olasz Schiónál folytatja pályafutását, ahol a jelenleg a WNBA-s Minnesota Lynxben szereplő Juhász Dorka csapattársa lesz. A DVTK csapatkapitánya, Kányási Veronika marad Miskolcon, centerposzton pedig légiós érkezik az együtteshez.

"Ana Tadic francia válogatott játékosként centerposztra érkezik, roppant sokoldalú, pontszerzésben, lepattanózásban és asszisztokban is erős. A 2020 óta a WNBA-ben edződő Kaila Charles külső posztra érkezik, hasonló játékstílust képvisel, mint Guirantes. A válogatottal Veronikához hasonlóan a szlovéniai Európa-bajnokságra készülő Lelik Réka pedig egy év után tér haza a belga Castors Braine együttesétől" - tette hozzá Völgyi Péter. 

Megtudtuk az újonnan felállt csapatról, hogy Fárbás Eliza a DVTK Akadémia saját nevelésű játékosa, korosztályos válogatott, az alapozást mindenképpen a felnőttekkel kezdi majd meg. Számára ez egy tanulóév lesz, fizikálisan és mentálisan is fel kell nőnie a felnőtt mezőnyhöz, de pár év múlva csapatunk meghatározó játékosa lehet. Aho Tyra tavaly az Euroligában is megmutatta, nagyon tehetséges játékos, bontásból és betörésből nagyon veszélyes. Toman Petra kifejezetten nehéz helyzetben van, hiszen tavaly a korosztályos világbajnokságon megsérült, így nem tudott az előző idényben bemutatkozni. Oláh Fruzsina jelenleg az U20-as válogatottal készül, kiváló külső dobásai vannak, védekezésben kell rengeteget fejlődnie, ez lesz a következő szezon fő célja. Bacsó Zsófia az alázatáról híres, rengeteget dolgozik azért, hogy a csapatba kerüljön. Idén is nagyon keményen meg kell küzdenie a játékpercekért, de ha továbbra is így dolgozik, akkor nem kérdés, hogy sokat fejlődik majd. Vég-Dudás Anna nagyon sokat dolgozik azon, hogy felépítse magát, Kiss Angelika távozásával pedig megnyílhat előtte egy ajtó. 

„A felnőtt játékosokból természetesen csapatkapitányunk, Kányási Veronika továbbra is a csapatunk tagja marad. Azt gondolom, minden edző álma egy Verához hasonló játékossal dolgozni, támadásban és védekezésben is domináns, nem csoda, hogy a magyar válogatott oszlopos tagjává kezd válni. Aho Nina kivételes fizikai adottságokkal megáldott játékos, az az agresszív védekezés, amire ő képes, szerintem egyedülálló a magyar mezőnyben. Kettejük megtartása kulcsfontosságú tényező volt a keret tervezése során, hiszen ők adják a gerincét ennek a csapatnak. Milica Jovanovic nagyon súlyos sérülésből tért vissza az előző szezonban, a bronzmeccsen pedig már ismét régi fényében tündökölt, az ő tudása és hozzáállása mellett nem kérdés, hogy szerettük volna maradásra bírni. Darcee Garbin ausztrál válogatott játékos félelmetes külső dobással. Nehéz helyzetben volt tavaly, hiszen eredeti posztján, a négyesen kívül hármasként és ötösként is kellett helyt állnia, előbbit kevesebb sikerrel, utóbbit viszont kifejezetten hatékonyan oldotta meg. Pozitív személyiség "ausztrálos" keménységgel, fontos láncszeme a csapatnak. Monika Grigalauskytét régóta ismerem, idény közben érkezett hozzánk és mindig hasznos játékkal segítette a csapatot, négyesként és ötösként is gördülékeny, erre pedig idén is nagy szükségünk lesz”- ismertette Völgyi Péter. 

Hozzátette: „Végül, de nem utolsó sorban az érkezőkről: Tenyér Zsófia a PINKK Pécs csapatától érkezik, többször okozott nekünk kellemetlen perceket. Játékstílusában képviseli azt az aggresszív, kemény védekezést, amit én elvárok, sok fejlődési lehetőség áll még előtte. Ana Tadic francia válogatott játékosként centerposztra érkezik, a legjobb korban van. Statisztikailag első ránézésre nincsenek kiemelkedő számai, viszont roppant sokoldalú, pontszerzésben, lepattanózásban és asszisztokban is erős. Szeretnénk vele kreatívabbá, kiszámíthatatlanabbá tenni a palánk alatti játékunkat. Kaila Charles külső posztra érkezik, hasonló játékstílust képvisel, mint Guirantes. Vékonyabb alkat, ezért lepattanózásban nem várom tőle azt a domináns játékot, mint Arellától, viszont elképesztően gyors és robbanékony, amit több esetben hiányoltam tavaly a támadásainkból. Ahogy az már tavaly is megszokott volt, elvárás idén is a külső posztos játékosoktól, hogy egyes, kettes és hármas poszton is bevethetők legyenek, Charles pedig ebben is remekel. Lelik Réka a magyar válogatott meghatározó játékosa, egy éves külföldi kitérő után tér haza Magyarországra. Támadásban és védekezésben is képes nagyszerű teljesítményre kulcsszerep vár rá idén a keretben.”

A csapatot gondozó szakmai stábról elmondták, hogy Bozsó Ádám úgy döntött, új impulzusokra van szüksége, így az ő helyét Kovács Dénes veszi majd át, aki a PINKK Pécsi 424 vezetőedzőjeként tevékenykedett az elmúlt években. Ábrahám Márta sokoldalú munkája továbbra is nélkülözhetetlen a csapat életében, ezért nem volt kérdés, hogy idén is ő lesz csapat másodedzője. Martini-Fodor Csilla is folytatja, mint erőnléti edző. Dr. Farkas Tamás lesz továbbra is a csapat orvosa, Halász Veronika pedig a fizioterapeuta, aki anyai örömök elé néz, így nem tudni, meddig tud segíteni a felkészülésben. A csapat technikai vezetője továbbra is Szabó István marad.

A sajtóeseményen jelenlévő Toman Petra elmondta: „Nagyon örülök, hogy itt lehetek, várom már, hogy bemutatkozzak a diósgyőri szurkolók előtt. Úgy érzem, teljesen sikerült a rehabilitációm, szeretnék már pályára lépni és a csapattal együtt kosárlabdázni. Várom a felkészülést és hogy együtt dolgozzak a lányokkal, szeretnék hasznos tagja lenni a csapatnak.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!