Ugrás a tartalomra

Kiss János garantálta, csak nem tudta, mit

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 01. szombat 13:36
Kérem Dr. Kiss János országgyűlési képviselő urat, hogy mielőtt nyilatkozik a Diósgyőri vár kapcsán, saját érdekében előbb tájékozódjon az ügyben. Köszönöm – írja Facebook-posztjában Veres Pál polgármester.
Fotó: Horváth Csongor

A városvezető arra a megyei hírportálon megjelent interjúra utal, amelyben a fideszes országgyűlési képviselő a Diósgyőri várral kapcsolatos legújabb fejleményekre reagál. Miszerint, a hatodik szakértői vélemény is kimondja, a vár továbbépítéséhez a tornyok megerősítése szükséges.

Mint arról beszámoltunk, Veres Pál kedden a Facebookon ismertette: „…Immár öt szakmai anyag van a birtokunkban, egy pedig a Pénzügyminisztériumnál, amelyek a kivitelező által még 2021. decemberében feltárt, előre nem látható problémát és annak kezelését támasztják alá: a vártornyok nem bírják ki a ráépítést, azokat meg kell erősíteni, amelynek ára 2 milliárd forint. Lassan két éve próbálunk erre az előre nem látható pótmunkára forrást kérni, elsőként dr. Kiss Jánosnál kopogtattunk, mivel akkoriban ő volt a vár fejlesztésével megbízott miniszterelnöki biztos. Később a terület országgyűlési képviselője lett, de levelünket azóta sem méltatta válaszra…”

Valószínűleg ez eshetett rosszul Kiss Jánosnak, ezért is adott azonnal interjút a kormányközeli hírportálnak. Ebben próbálta az önkormányzat teszetoszaságaként beállítani azt, hogy a Diósgyőri vár rekonstrukciója – amelyet ő folyamatosan garantál – jelenleg áll, és félő, ha nem kap pluszforrást a város, akkor az építmény torzóként hirdeti majd, hogy a fideszes garancia mire is elég.
Az interjúból kiderül, Kiss János nem érti, miért kellett hat szakvéleményt készíttetnie a városnak, mikor egy is elég lett volna. Az önkormányzat is így gondolja, főleg annak ismeretében, hogy eddig mindegyik azt mondta ki, jogos a plusz forrásigény. 

Fotó: Mocsári László

A hat szakvélemény elkészítésének igénye azonban nem a város részéről merült fel, sokkal inkább a minisztériumok felől. Tavaly a Pénzügyminisztérium kért fel egy igazságügyi szakértőt, idén pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium kötelezte a várost, rendelje meg a szakvéleményt. Hogy ők miért kérték, mivel már voltak korábbi tanulmányok, ezt Kiss Jánosnak a saját minisztériumától kellene megkérdeznie.

Kiss János szerint neki az sem feladata, hogy megszerezze a pluszforrást a vár továbbépítéséhez, és e szerint is cselekszik. Azaz, nem tesz érte semmit. Az önkormányzat azonban lassan két éve folyamatosan egyeztet, tárgyal a szaktárcákkal, de előrehaladás csak annyi történt, hogy újabb és újabb szakvélemények megrendelésére kötelezik a várost. Az viszont külön öröm, hogy Kiss Jánosnak is az a véleménye, hogy a minisztériumok fölöslegesen kérik ezeket, hiszen, már az első is elegendő lett volna ahhoz, hogy a várhoz szükséges pluszforrást megítéljék Miskolcnak.

Városházi forrásaink szerint Kiss János eddig még egyetlen levélre sem reagált, amelyet a várral kapcsolatban küldtek neki, és eddig egy egyeztetésen sem vett részt. Ezek ismeretében nem csoda, ha információi, ismeretei a témában pontatlanok - mondták.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!