Ugrás a tartalomra

Klímasemlegességi workshop az Ifjúsági Házban - a biodiverzitás és a városi ökoszisztéma volt terítéken

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 18. szerda 11:35
A városi ökoszisztémáról és a tereink, kertjeink biodiverzitásáról beszélgettek a Győri kapui Ifjúsági Házban Czifrusz Natália főkertész és Sándor Judit ökológus vezetésével a téma és a klímasemlegesség iránt érdeklődők kedden délután.
Fotó: Mocsári László

Miskolc főkertésze elmondta, hogy a biodiverzitás a sokféleséget jelenti. Szűkebb és tágabb értelemben az otthonunkat, élőhelyünket, ahol nem egymagunkban elszigetelten vagyunk jelen, hanem embertársaink mellett számos élőlénnyel közösen. Sajnos a mindennapi életünk sodrásában egyre messzebb kerülünk a többi élőlénytől. Itt az ideje ezen változtatni. Vegyük észre a minket körülvevő világot a mikroorganizmusoktól a matuzsálem fákig – ajánlotta. Hangsúlyozta, a környezetünk megóvása és a felkészülés a klímaváltozásra mindannyiunk közös felelőssége. Mint mondta, a természet elvégzi a maga munkáját, nekünk a megfelelő körülményeket kell ehhez - mint például a biodiverzitás kialakulásához és fenntartásához – biztosítani. A klímaváltozást elkerülni nem tudjuk, de felkészülni rá igen. A változás egyik okozóját a széndioxidot is ma leginkább a fák, növények telepítésével tudjuk megkötni, kivonni a légkörből, ezzel csökkentve a karbon- illetve ökológiai lábnyomunkat. 

Márton Ádám klímavédelemért felelős polgármesteri megbízott, a beszélgetésen ismertette a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió programját, amelyhez Miskolc is csatlakozott. Hangsúlyozta, most a társadalmasítási, együtt gondolkodási folyamat első körében vagyunk. A programban vállaltuk, hogy Miskolcon visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a lakosokkal, a civilekkel, a cégekkel, illetve az intézményekkel összefogva, közösen felkészülünk a klímaváltozás várható hatásaira. Ez csak közösen, a lakossággal együtt sikerülhet, klímatudatos összefogással.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása kevesebb legyen, mint a környezetünk elnyelőkapacitása. Ennek érdekében kétféle beavatkozást tudunk megtenni: az egyik, a kibocsátásaink csökkentése, és amiről a mai workshopon is beszélünk, az elnyelőkapacitások növelése” – mondta a polgármesteri megbízott. Rámutatott, léteznek mesterséges módszerek is a széndioxid elnyelésére, azonban ezek ma még kutatási stádiumban vannak. A közeljövőben ezekre nem számíthatunk érdemben. Ezért a természetes megkötő kapacitásokra kell támaszkodnunk. Ilyen a környezetünkben élő növényzet, amely azon túl, hogy megköti a szenet, tisztítja a levegőt, az életminőségünket is növeli. 

Októberben öt alkalommal, öt helyszínen, öt különböző témában szervez a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió jegyében workshopokat az önkormányzat, ahol az érdeklődők szakértői előadásokat hallgathatnak meg, aztán közösen gondolhatják tovább a hallottakat. A cél közösen közelebb kerülni a klímasemlegességhez – az egyén, a család, a közösség és a város szintjén egyaránt. A klímasemlegesség elérése egy összetett feladat, amelynek napról napra egyre nagyobb jelentőséget adnak az olyan időjárási szélsőségek, mint az októberi hőhullám vagy a hosszú aszályos időszakot követő súlyos viharok. Ezért egyre többen figyelnek oda arra, hogyan ne károsítsuk tovább éghajlatunkat, és egyre többekben tudatosul: ők is tudnak tenni ennek érdekében.

A tájékoztatás és a társadalmi egyeztetés, illetve a II. Miskolci Ötletmaratonra történő felkészülés jegyében is szervezi az önkormányzat a klíma workshopokat októberben, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a misszióhoz. A műhelymunkák során megfogalmazott javaslatokat pedig beépítik a jövő év első felére elkészülő Városi Klímaszerződésbe.

Három workshopot rendeztek meg eddig Miskolcon a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió kapcsán. Az önkormányzat októberben még két alkalommal (18-án és 26-án) számít a lakosság jelenlétére és ötleteire. A klíma workshopokon felvetődő javaslatokat a II. Miskolci Ötletmaratonon (2023. november 10-12.) bontják ki a jelenlévők.

A soron következő két beszélgetés időpontja és témái: 
Október 18. 17:00; Avasi Közösségi Kávézó (3529 Miskolc, Szentgyörgy út 42-44.); Szunyogh László, Kunhalmi Zoltán: Tudatos, együttműködő közlekedés.
Miskolcon nem autósok, kerékpárosok, gyalogosok vannak, hanem miskolciak a lehetőségeik szerint választott közlekedési módon. Hogyan férünk el a város utcáin, miénk-e az utca? Gyerekek labdázzanak ott, vagy autópálya vezessen a házunk előtt?

Október 26. 17:00; Célpont Közösségi Iroda (3530 Miskolc, Arany János 29-35.); Laskó-Kuthi Adrienn: Körforgásos gazdaság, élelmiszerbiztonság, hulladékcsökkentés.
"Az vagy, amit meg(t)eszel!" –  Mindennapi tevékenységeink hatása a környezetre. Az előadás arról szól majd, hogy a fogyasztói szokások átgondolása milyen lehetőségeket biztosít akár a nagy nemzetközi problémák enyhítésére is. Hogyan érhetjük el, hogy azt együk, amit szeretnénk? Mi az a túlcsomagolás?

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!