Ugrás a tartalomra

Kötelező a házszámot kitenni - hogy baj esetén a mentő is könnyebben odataláljon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 31. hétfő 14:40
Miskolcon önkormányzati rendelet kötelezi az ingatlantulajdonosokat, hogy jelezzék a házszámukat. Azon túl, hogy ez a szabály, azt se feledjük, hogy a házszám alapján talál oda hozzánk a postás, a mentő, a tűzoltó, a futár és még sokan mások...

Miskolcon is előfordul, hogy egyes ingatlanok tulajdonosai nem tüntetik fel az ingatlan házszámát, vagy annak hiányában a helyrajzi számot. Az is több helyen tapasztalható, hogy téves, vagy nehezen látható/értelmezhető a házszám. Ez több okból is problémás.

Fotók: Juhász Ákos

Mivel az utcanév és a házszám alapvető tájékozódási pontok, az utóbbi nélküli ingatlanok esetében legtöbbször nehézkes a postai és egyéb küldemények kézbesítése, így a címzetthez sokszor nem, vagy csak késve jut el levele vagy csomagja. 

Ezen túlmenően a mentők, a tűzoltók, a rendőrség, vagy a közüzemi szolgáltatók munkáját is nagyban segíti, ha jól láthatók és pontosak az utcákban lévő ingatlanok házszámai. Összességében elmondhatjuk: akárki akarja megtalálni a lakást, házszám nélkül nehezebb a dolga, ami könnyen visszaüthet a tulajdonosra.

Amellett, hogy a házszámok feltüntetése az ingatlantulajdonos saját érdeke, jó tudni, hogy azt részükre Miskolcon önkormányzati rendelet teszi kötelezővő (közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről szóló 18/2010. (VI.2.) rendelet).

E szerint az ingatlan tulajdonosának (használójának, kezelőjének) kötelezettsége azt házszámtáblával ellátni, amelynek beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről saját költségén köteles gondoskodni. A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felőli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületen jól látható módon kell elhelyezni.

Amennyiben az adott ingatlannak még nem állapították meg a házszámát, a tulajdonos forduljon a Polgármesteri Hivatal Építési- és Környezetvédelmi Osztályához. A házszám megállapítására irányuló eljárás kezdeményezéséről a következő helyen lehet tájékozódni:  https://www.miskolc.hu/ugyleiras/hazszam-megallapitasa.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!