Ugrás a tartalomra

Különleges szilveszteri hagyományok a világ minden tájáról

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. december 31. vasárnap 15:58
Van, ahol a séta az üres bőrönddel, van, ahol az órák felhúzása, míg megint máshol a fának támasztott kerti szerszámok hoznak szerencsét.
Fotó: blog.hu

Ahogyan itthon, úgy a világ szinte minden táján vannak különleges szokások, hagyományok, melyek az óév utolsó és az újév első napjához kötődnek. Az alábbiakban ezekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Finnország:  jóslás ónöntésből
Az európai különleges szokások közül is kimagasló a finnek újévi ónöntése. A tradíció részeként patkó alakú ónt olvasztanak fel szilveszter éjjel, amit utána azonnal hideg vízbe öntenek, majd a különböző formákba szilárdult óndarabokból próbálják megjósolni, mit várhatnak a következő évtől. Ha szív alakúnak tűnik, közeli esküvő várható, ha hajó, akkor pedig kétség kívül utazás. Óvatosan öntsük azonban, ha ugyanis több darabban szilárdul meg az ón, úgy az a balszerencse jele.

Kolumbia: séta üres bőrönddel
Kolumbiában szilveszterkor érdekes szokásnak hódolnak a helyiek. Üres bőröndökkel sétálnak fel-alá az utcákon, abban a reményben, hogy azok majd az új évben új utazásokkal telnek meg.

Svédország: gyertyák ajándékba
A svédek az újév kezdete előtt házi készítésű gyertyákat ajándékoznak egymásnak, ugyanis a hagyományok szerint a fény az öröm és a vidámság szimbóluma.

Görögország: középpontban az órák
Újév kezdetekor a görögök felhúzzák az órákat, hogy szerencsét hozzanak a házba. Január 1. náluk egyúttal Szent Vazul ünnepe is, amikor a gyerekek tűz mellett hagyják a cipőjüket annak reményében, hogy Vazul ajándékokkal tömi meg.

Bulgária: villanyoltás
Bulgáriában az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a házi asszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Dél-Afrika: ünnepi lombtalanítás
Olaszországhoz hasonlóan Dél-Afrikában is elterjedt szokás az „ünnepi lomtalanítás”. Itt azonban olyan komolyan veszik az újévi hagyományokat, hogy gyakran nagyobb bútoroktól, vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül, például egy hűtőszekrénytől. A veszélyes újévi hagyomány ellen a rendőrség is küzd, ugyanis nem ritkák a sérülések sem.

India: hagyományok széles tára
A magyar szilveszteri-újévi hagyományokhoz hasonlóan Indiában sem szabad újév napját semmit sem kidobni, vagy kivinni a házból. Még a szemetet is tilos kivinni. Észak-Indiában újév napját tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat. Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, ahol rizst főznek, a tehenek szarvát színesre festik, majd virág és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk. A feldíszített szent állatokkal körmenetelen vonulnak végig.

Japán: a szerencse és a bűn
Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalat. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Korea: szerszámokkal a gonosz ellen
Újév napján a koreaiak gereblyéket, lapátokat és rostákat döntenek a falakhoz, hogy megóvják a házat a gonoszoktól. Az újévet mindig új ruhában köszöntik, családi összejöveteleken megemlékeznek az eltávozott rokonoktól.

Kuba: vizet az edényekbe!
A kubaiak szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet. A spanyolokhoz hasonlóan nálunk is elterjedt a szőlőszemevés éjfél után.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!