Ugrás a tartalomra

Lakhelyére van bejelentve vállalkozása? Ezt érdemes tudnia a szemétszállításról… 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. február 23. szerda 16:10
Lakóingatlanra bejelentett székhelyeik és telephelyeik miatt jelentős számú megyei gazdálkodó szervezetet érinthet a szemétszállítási díj visszamenőleges megfizettetése. A témában érintetteknek a BMH Nonprofit Kft. adja meg a válaszokat. 
Fotó: MiNap-archív, Juhász Ákos felvétele

A közelmúltban az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a céginformációs adatbázis felhasználásával (adószám, székhelycím és névazonosság alapján) számlázó rendszerében megvizsgálta a gazdasági szervezeteket. Megállapították: megyénkben jelentős számú vállalkozás kerülheti el a közszolgáltatási díj megfizetését azzal, hogy nem szerepelnek az itteni közszolgáltató rendszerében. Ennek apropóján kereste fel lapunk a BMH Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, hogy eligazítsanak bennünket a felvetődő kérdések közepette. 

Mégis milyen jogon? 

– A BMH Nonprofit Kft. mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye hulladékgazdálkodási közszolgáltatója a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben szabályozott módon, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben (OHKT) meghatározottak szerint 2018. január 1-től látja el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatáshoz kapcsolódó feladatokat. A közszolgáltatási díjak beszedésére ugyanakkor 2016. április 1-től az NHKV Zrt. jogosult – emlékeztetett Prokai-Lázár Dorina

A BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője hozzátette: a díjfizetéssel összefüggő részletszabályokat a hulladékról szóló törvény rendelkezésein túl a gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye, fióktelepe szerinti települési önkormányzat hulladékgazdálkodási rendelete szabályozza.

Forrás: bmhnonprofit.hu

Márpedig a miskolci közgyűlés 2018. 01. 01-től hatályos 41/2017 (XII.5.) önkormányzati rendelete alapján azok az ingatlan-felhasználók, akiknek egyidejűleg gazdálkodó szervezetük székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál tárgyalt lakcímük, az önkormányzat által szervezett közszolgáltatást ebbéli minőségükben is kötelesek igénybe venni, nem csupán magánszemélyként.  

Kiket és miképpen érint? Mindenképp érint?  

Mindazok, akik bejelentési kötelezettségüket elmulasztották, bekerülnek a közszolgáltató adatbázisába, díjfizetési kötelezettségük pedig az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat rendeletének megfelelően alakul. A BMH Nonprofit Kft. a számlázási jogviszonyt a cégek székhelyén elérhető minimális ürítési gyakoriság és szintén minimális edényméret figyelembevételével regisztrálja rendszerében. 

– Miskolc önkormányzati közgyűlésének hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelete alapján az ingatlanhasználó köteles nyolc napon belül a közszolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik – húzta alá Prokai-Lázár Dorina.

Ha az ingatlan netán használaton kívül van, s így nem keletkezik hulladék, akkor – amennyiben a helyi önkormányzati rendelet lehetőséget biztosít rá – szüneteltethető a közszolgáltatás. Továbbá az önkormányzat mindezen túl megállapíthat még mentességet is, illetve előfordulhat, hogy maga a közszolgáltatás az adott helyen ingyenes. 

A gazdálkodó szervezet részére azon legkorábbi időpontig történhet meg a számlák visszamenőleges kiállítása, amikortól az a cégnyilvántartásba bekerült, valamint hogy a közszolgáltató közszolgáltatási státusza létrejött az adott településen: ez Miskolc esetében 2018. január elseje, egyéb megyei településeken 2017. október elseje. Magyarán: ezeknél az időpontoknál korábbra datálható tartozásokat egész biztosan nem fognak követelni.

Hányan vannak? Mitévők legyenek? 

– Az elmúlt időszakban megyei szinten közel hétezer olyan gazdálkodó szervezet került a BMH és a számlázást végző NHKV Zrt. látókörébe, amelyeket a közszolgáltató korábban nem tartott nyilván, vagyis értelemszerűen így közszolgáltatási díj sem került kiszámlázásra feléjük. Ezek közül mindössze kétezer-háromszáz gazdálkodót rögzítettünk, mivel a megyében több cég vagy telephely is megszűnt, vagy éppen az illetékes önkormányzatok díjfizetési mentességet állapítottak meg esetükben – számolt be Prokai-Lázár Dorina. 

Lefordítva tehát a gyakorlat szintjére: bejelentésük során a gazdálkodó szervezeteknek – a szokványos adatokon túl – csupán a heti egyszeri ürítéssel használni kívánt hulladékgyűjtő űrméretét kell megadniuk, ami viszont százhúsz liternél nem lehet kisebb! A BMH a nyilvántartásában történő rögzítésről és a díjfizetési kötelezettségről pedig még a számlázást megelőzően minden esetben postai úton tájékoztatja majd az érintetteket – hívja fel a figyelmet a cég

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!