Ugrás a tartalomra

A medve nem játék, de a zebra sem

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 10. szerda 16:29
Balesetmegelőzési kisfilmet készített a rendőrség a Miskolci Kard és Kereszt Johannita Testvériség lovagjainak közreműködésével.

Ha a lámpa vagy a tábla jelzi, mindenképp álljunk meg, és biztosítsunk elsőbbségnek egy gyalogosnak. Ha ezek helyett egy talpig páncélba bújt középkori lovag szegezi nekünk a hosszúkardot a zebránál, akkor pláne.

Erre alapoz a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség és a Miskolci Kard és Kereszt Johannita Testvériség közös harca, amit a belesetmegelőzés érdekében vívnak, sodronyinggel, dárdával és figyelemfelkeltő videókkal. Az együttműködés nem újkeletű, márciusban például figyelemfelkeltő flashmobot rendeztek  az Autóbusz-állomás és a Miskolc-Belvárosi Nagyboldogasszony Görögkatolikus székesegyház közötti osztott zebránál. 

A rendőrség azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a szabályok nem csak az autóra vonatkoznak, és nem állhat minden járókelő mellett egy johannita lovag testőrség gyanánt.
Éppen ezért egy gyalogos-kódexet is közzé tettek, amire érdemes mindenkinek figyelnie. Ímhol az szent szöveg:

  • A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.
  • A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud. Megkülönböztető jelzést használó járművekkel szemben semmilyen esetben nincs elsőbbsége a gyalogosnak!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!