Ugrás a tartalomra

„Mindent a fiatalokért, semmit nélkülük!”

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. december 21. kedd 12:19
Mozgalmas év volt 2021 a város ifjúságpolitikájában. Létrejött a Miskolc Városi Diákönkormányzat, majd az Ifjúsági Tanács és újra lett diákpolgármestere a városnak. Mindezen és egyéb intézkedések azt célozták, hogy a fiatalok elmondhassák: milyen Miskolcon szeretnének élni. Szarka Dénes önkormányzati képviselő a kezdetektől fogva támogatja a folyamatot, így rálátással tudott mesélni arról, honnan indult és hová futhat ki az ifjúságpolitika.

A városvezetés részéről többször elhangzott már: a felpörgetett ifjúságpolitika célja itthon tartani a fiatalokat. Az alapvető elképzelés az, hogy a saját képviseleti formáik létrehozásával meg van a lehetőségük arra, hogy véleményüket, igényeiket kommunikálják a döntéshozók felé. Ezek figyelembe vételével kialakítható egy, az utánpótlás számára vonzóbb város, ahol megtalálják számításaikat programok és lehetőségek terén.

Az ifjúsági képviseleti rendszer kialakítása és működőképessé tétele időbe telik, azonban idén több látványos eleme is volt ennek a folyamatnak. Szarka Dénes önkormányzati képviselő és ifjúságpolitikai tanácsnok a kezdeti elképzelések kidolgozása óta segíti a miskolci fiatalságot.

Szarka Dénes a Miskolc Városi Diákönkormányzat megalakulásakor; Fotó: Juhász Ákos

Miért lett fontos Miskolc számára az ifjúságpolitika?

Korábban azt éreztem, hogy a mindennapos városüzemeltetési feladatok mellett picit elsikkadt a miskolci ifjúság témája. Nem is az a kérdés, milyen lesz Miskolc az elkövetkezendő évtizedekben, hanem az, hogy kik fognak itt élni, kiknek csináljuk a fejlesztéseket. Azt látjuk, hogy 1980 óta folyamatosan fogy a város népessége, az utóbbi két évtizedben pedig a fiatalok egyre nagyobb számban hagyják el a várost: sokan máshol tanulnak tovább és dolgozni sem itt kezdenek el. Azzal a szándékkal indultam el az önkormányzati választásokon, hogy a választókerületi feladatokon túl ezt a témát is képviseljem.

A legutóbbi önkormányzati választások 2019-ben voltak. Már akkor elkezdődött az ifjúságpolitikai munka?

Napirenden tartottam a kérdést és szerencsére nyitott fülekre találtam a városvezetésben. Veres Pál polgármester és Varga Andrea alpolgármester minden támogatást megadtak ahhoz, hogy a téma megkapja az azt megillető prioritást. A koronavírus-világjárvány ezt a kezdeményezést is megakasztotta, de szerencsére 2020-ban már sikerült előrelépnünk. Az év augusztusa óta foglalkozik az önkormányzaton belül ifjúsági referens a témával, és ekkortól kezdve beindult a munka.

Mit kell ezen munka alatt értenünk?

Megismertük más városok jó gyakorlatait: tulajdonképpen bármelyik, a térségben lévő megyei jogú város rendelkezik városi szintű diákönkormányzattal, ifjúsági közösségi térrel és segíti a fiatalok önszerveződését. Mindig is azt szerettük volna, ne a város erőltesse rá a fiatalokra, hogy mit csináljanak, mondjanak és szeressenek, hanem próbáljuk meg összekötni őket és felerősíteni a hangjukat. Mondják meg ők, mitől lesz számukra élhetőbb hely Miskolc. Mindent a fiatalokért, semmit nélkülük! Továbbá feltérképeztük és összehoztuk a városban működő olyan szervezeteket, akik valamilyen formában az ifjúsággal foglalkoznak. Emellett felvettük a kapcsolatot az iskolákkal és a bennük működő diákönkormányzatokkal is. Próbáltuk összekötni az egymástól elszigetelten működő pontokat, illetve kijelöltük a céljainkat.

A diákpolgármester letette esküjét és átvette a város kulcsát; Fotó: Horváth Csongor

Mik valósultak meg ezek közül?

A 2020 végi célok mára változtak és ebben nagy szerepe van annak, hogy elkezdtük bevonni a fiatalokat a programpontok megvalósításába. Ilyen például a diákönkormányzat felépítése vagy a diákpolgármester viszonya a testülethez, ami már az ő hozzáadott részük.

Idén több történés is volt. Májustól működik az Ifjúsági Kabinet, ami a téma érintettjeit tömöríti. Hetente ülésezünk és az ifjúságpolitikához kapcsolódó aktuális teendőket beszéljük meg, illetve ötletelünk. Most már tagja a diákpolgármester és a diákönkormányzat elnöke is.

Az Ifjúsági Kabineten túl megfogalmazódott, hogy jöjjön létre a városi szintű diákönkormányzat, a fiatalok alulról jövő kezdeményezésére. Amikor nyár végén csapatépítő-fejtágító jellegű tábort szerveztünk a miskolci iskolák DÖK-tagjainak, azt láttuk, bennük is meg van a szándék, hogy megalakítsák a Miskolc Városi Diákönkormányzatot. Ez azóta meg is valósult, ráadásul a szervezeti és működési szabályzatot is ők dolgozták ki.

Ezt követően lett diákpolgármesterünk és itt is megvalósult az a célunk, hogy a fiatalok szava volt a döntő abban, ki képviselje őket.

Végezetül megalakult idén az Ifjúsági Tanács, ami egyébként a legrégebbi ötletünk volt. Ez a szervezet azokat a szereplőket tömöríti, akik ifjúságpolitikával és ifjúságüggyel foglalkoznak Miskolcon. Ütköztetjük a véleményeket, megosztjuk az ötleteinket és közösen dolgozunk a város fiatalságáért. A MIDÖK-höz képest tágabb itt a célcsoport, hiszen a fiatal felnőttek ügyeivel is foglalkozunk, míg előbbi kifejezetten a diákokra koncentrál.

Miért volt fontos, hogy létrejöjjenek ezek a hivatalos képviseleti formák – MIDÖK, diákpolgármester, … – az ifjúság számára?

Azért, mert nulladik feladatuk, hogy bevonják azokat a diákokat, akik még nem vesznek részt a folyamatokban: olyan fiatalok szólítsák meg a kortársaikat, akik ugyanonnan érkeztek, ahonnan ők, hasonlóak a problémáik, az élethelyzetük és ők képviseljék a saját csoportjukat. Ezt a felnőttek nem tudják hitelesen és hatékonyan megtenni.

Hudák Lilla diákpolgármester a megválasztásakor fogadja a gratulációkat; Fotó: Juhász Ákos

Hogy teljesítenek a fiatalok?

Eleinte attól féltem, hogy nem lesz elég érdeklődő. Szerencsére tévedtem. Emellett nem volt még annyira régen, de én nem emlékszem rá, hogy ennyire talpraesettek lettünk volna az ő korukban. Kellemes „csalódás” volt, hogy milyen sokan aktivizálódtak és milyen ügyesen helytálltak mind a Miskolc Városi Diákönkormányzat megalakulásakor és a diákpolgármester megválasztásakor is.

Mi várható még a város ifjúságpolitikájában?

Elkezdődött az Ifjúsági Koncepció kialakítása. Az Ifjúsági Kabinet összeállított egy kérdőívet, amivel igyekszünk elérni minél több miskolci fiatalt. A válaszok alapján készítünk majd egy összegzést arról, hogy szerintük milyen most fiatalként Miskolcon élni, illetve hová kellene eljutnunk és milyen módon.

Ami még nagyon fontos – és a fiatalok is egyre jobban sürgetik –, az egy ifjúsági közösségi tér létrehozása. A legtöbb környező nagyvárosban ez már létezik, az ő példájukat követjük: legyen egy olyan hely, amit az ifjúság a magáénak érezhet, reményeink szerint fenntart és olyan programokra használ, amiket kitalálnak maguknak. Nagyon sok tervük van…

Többen kritizálják Miskolc ifjúságpolitikai kezdeményezéseit és felesleges próbálkozásként bélyegzik meg…

Egyfelől ez egy nagyon fontos kérdés, amely arról szól, hogy élhető jövőt tudunk-e teremteni a gyermekeinknek és unokáinknak, vagy hosszú távon arra ítéljük a várost, hogy mindenki elmenjen innen. Utóbbi szerintem nem opció.

Ugyanakkor arra is törekszünk, hogy ezt a generációt felkészítsük a demokráciára, az önkormányzatiságra és a közéletre. Látják, hogy néz ki „kicsiben” egy önkormányzat, gyakorolják a mechanizmusokat, vitázhatnak egymással. Megtanulják a politikai kereteket.

Szarka Dénes az Ifjúsági Tanács megalakulásakor mond beszédet mint a testület elnöke; Fotó: Juhász Ákos

Ha ki kellene emelnie valamit az eddigi történésekből, mi lenne az?

Nehéz kérdés. Ha egy konkrét pillanatra gondolok, akkor az az lenne, amikor a közgyűlésen felszólalt a diákpolgármester és a MIDÖK elnöke. Számomra ez nagyon nagy büszkeség volt. Általánosságban annak örülök a legjobban, hogy foglalkozunk az ifjúságpolitikával: rendszeresen napirenden van a téma és egyre többen figyelnek oda rá.

(Címlapkép: Hudák Lilla diákpolgármester és csapata a diákpolgármester-választáson; Fotó: Juhász Ákos)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!