Ugrás a tartalomra

Nem ért véget a cementgyár saga – új eljárást rendelt el a Kúria

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2024. február 26. hétfő 17:30
A cementgyár körüli pereskedés több évtizede tart, de a mostani, az újraindulással kapcsolatos huza-vona is kilenc éve tart már.

Fotó: Juhász Ákos

Ahogyan arról múlt pénteken beszámoltunk, új eljárás lefolytatására és új határozat hozatalára utasította a Kúria a Miskolci Törvényszéket a cementgyár ügyében.  Mint ismert, a bíróság tavaly nyáron hozott jogerős ítéletet a közigazgatási perben, miszerint a miskolci cementgyártást nem lehet újrakezdeni, arra csak új engedélyeztetési eljárással lehet esély. A törvényszék nyolc év után szakértői vélemény alapján jogerősen hatályon kívül helyezte az úgynevezett alperesi hatóság határozatát, vagyis megszüntette az ügyet.

Akkor a felperes Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke a Miskolc Televíziónak azt mondta, az ítélet nem a technológiáról mondott véleményt azáltal, hogy az eljárást felfüggeszti, illetve hatályon kívül helyezi az engedélyt. „Így igazából mindenképpen egy új menetben egy megalapozottabb szakmai háttérmunka kell ahhoz, hogy egy ilyen üzem létesüljön, vagy működjön” – tette hozzá.

A témával kapcsolatban sok cikk jelent meg az utóbbi tíz évben a minap.hu-n is. Az biztos, hogy a hejőcsabai cementgyár újraindulását még 2015-ben jelentették be. A környezetvédelmi engedélykérelem beadása után a Zöld Kapcsolat Egyesület, mint helyi társadalmi-környezetvédelmi szervezet is bekapcsolódott az eljárásba.

A zöldek szerint a gyár újraindulása jelentősen rontaná Miskolc levegőminőségét. Petíciójukat több, mint kétezren írták alá akkor. Rövidesen jogi útra terelődött a cég és az egyesület vitája. Hosszú pereskedés után és két kúriai határozat után tavaly nyáron született jogerős ítélet. A döntés után a cég fordult felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, ami most új eljárás lefolytatására és új határozat hozatalára utasította a bíróságot.

– A Kúria a megismételt eljárásra előírta az elsőfokú bíróságnak, hogy a bizonyítási eljárást a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III-as törvény rendelkezéseinek megfelelően kell lefolytatni és a peres szakvélemény, valamint a magán szakvélemény közötti különbségekből fakadó ellentmondásokat e törvény bizonyítási rendszerének segítségével kell feloldani – mondta el Homa-Hajdú Eszter, a Miskolci Törvényszék sajtószóvivője.

Továbbá a Kúria egyet értett azzal, hogy a perben a létesítésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni a kérelmet, így a törvényszék korábbi ítélete nem jogszabálysértő.

Szerkesztőségünk megkereste az üggyel kapcsolatosan a cementgyár ügyvezetőjét is, aki – ahogyan évek óta – nem kívánt nyilatkozni. Utolértük a Zöld Kapcsolat Egyesületet is, ahol azt ígérték, amint kézhez kapják a Kúria határozatát kifejtik álláspontjukat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!