Ugrás a tartalomra

Orbán: nehéz délelőtt előtt áll a Bizottság, az EU a teljesítőképessége határán van

atv.hu
Utoljára módosítva
2023. június 30. péntek 10:25
Csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben az állam- és kormányfők. Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozóról adott interjút péntek reggel a Kossuth rádiónak. 

A miniszterelnök szerint az EU a teljesítőképessége határán van: már rég nincs pénz arra, amire költenek, ezért akarnak hiteleket felvenni. Orbán Viktor attól tart, hogy a magyarok pénze Ukrajnában van.

Költségvetési javaslat

Az Európai Bizottság költségmódosító javaslatával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt: ma reggel felteszik a kérdést, hogy hová tűnt a pénz. Bár a migrációs csata is intenzív volt, mindenki erre a vitára készül, azért, mert amikor elfogadták a hétéves költségvetést, megegyeztek abban, hogy nem fogják módosítani, ennek ellenére ez most mégis megtörtént, ezért most fenik a kést – fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, a Bizottság bejelentette, hogy elfogyott a pénz a hétéves költségvetés felénél, most pedig azt kérik a tagállamoktól, hogy eurómilliárdokat fizessenek be. Adnának 50 milliárd eurót Ukrajnának, de nem tudni Orbán szerint, hogy az eddig adott 70 milliárd mire ment el és miért nem volt elég. Emellett a Bizottság hitelt vett fel a covid után, újraindítási alap néven, amiből a lengyelek és a magyarok nem kaptak semmit, most pedig még 18-19 milliárd kér arra a Bizottság, hogy a kamatokat ki tudják fizetni – magyarázta. 

Nehéz délelőtt előtt áll a Bizottság: válaszolniuk kell arra, hogy hova lett a pénz - mondta a miniszterelnök. Különböző kultúrák léteznek az unión belül, vannak, akik puhábbak, körmönfontobbak, udvariasabbak, és vannak olyanok, mint a magyarok: nyersen megmondják, hogy mit gondolnak.

Úgy fogalmazott: szinte semmi esély nincs arra, hogy a Bizottságnak ezt a törekvését elfogadják, megindul egy hosszú harc.

Ukrajnai háború

A plusz befizetések legnagyobb része az Ukrajnának szánt támogatás. Két iskola van a háború kapcsán szerinte: az egyik az, hogy az ukrajnai katonák harcolnak, mi pénzt adunk, így le lehet győzni az oroszokat. Orbán viszont azt mondja, hogy eltelt másfél év, az eredmény viszont negatív: az oroszokat nem győzték le, az orosz vezetés a helyén van, nyilvánvaló, hogy az ukrán ellentámadás nehézkes, kérdéses, hogy fűzhetünk-e hozzá bármi reményt, közben mi pedig szenvedünk az inflációtól. Szerinte ilyenkor azt mondja egy normális ember, hogy ha valamit csináltunk eddig és láttuk a következményeket, akkor máshogy fogjuk csinálni ezután. Újra megismételte, hogy arra kellene pénzt adni, hogy legyen tűzszünet és béketárgyalás. 

Szerinte az EU a teljesítőképessége határán van, erről szól a vita. Kijelentette: nincs pénz a költségvetésben. 

"Hatalmas összegek mennek ki, ellenőrizetlenül. Már régen nincsen pénzünk arra, amire költünk. Ezért akarnak folyton hiteleket felvenni. Hol a magyarok pénze? Attól tartok, hogy Ukrajnában" - fogalmazott. 

Belekergetik a tagállamokat egy hosszú időn fennálló adósságcsapdába - mondta. 

Migráció

Szabadságharc volt, nem lázadás - fogalmazott Orbán a csütörtök esti vitákról. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy korábban megegyeztek abban, hogy minden bevándorlási szabályt csak teljes konszenzussal fogadnak el, ezzel szemben "egy puccsszerű lépéssel" néhány ország átnyomta a bevándorlási kvótákat. Hozzátette: több tízezres migránstábor, migránsgettó felépítésére akarnak kényszeríteni. Ez ellen foggal-körömmel harcolni fog Orbán. 

Gazdaságpolitika

Mint ismert, augusztus 1-től kivezeti a kormány az árstopokat. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a háború és a háborúra adott szerinte elhibázott válasz megemelte az energiaárakat. Volt, akiket kevésbé, volt, akiket húsbavágóan érintette az infláció - mi az utóbbi csoportba tartozunk. Az első pillanattól kezdve harcolunk az infláció ellen, aktívan kell fellépni ellene - mondta. 

Az év végéig egyszámjegyű lesz az infláció - ismételte meg a miniszterelnök. Szerinte már érzékelhető, hogy az intézkedések lefelé törik az inflációt. 

A gazdasági akciótervvel kapcsolatban arról beszélt: ha munka van, minden van. A nyugdíjak értékét meg kell védeni, nem véletlen, hogy a magas inflációs adatoknál a nyugdíjakat legalább annyival emelni kell, mint az infláció mértéke. Harcolnak azért, hogy a 13. havi nyugdíj megmaradjon, és az is emelkedjen az infláció mértékével. 

Az otthonteremtésből a falusi csok kiválóan működött, a városi csok iránti érdeklődés viszont esett, ezért ehelyett valami mást kell kitalálniuk. 

Meggyötör minket ez az év, de a végén erősebben jövünk ki belőle, ahogy belementünk - zárta az interjút Orbán Viktor.

via: atv.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!