Ugrás a tartalomra

Párbeszéd: elégtelenek a megújított Nemzeti Energia- és Klímaterv céljai

MTI
Utoljára módosítva
2023. június 30. péntek 13:52
Elégtelennek nevezte a megújított Nemzeti Energia- és Klímaterv céljait a Párbeszéd uniós tanácsadója pénteken online sajtótájékoztatón.

Jávor Benedek emlékeztetett, hogy a tagállamoknak június 30-ig kellett benyújtaniuk az Európai Bizottsághoz a frissített terveiket. Szerinte a különböző pontokon található számok vagy célok nincsenek mindig összhangban egymással.
   
Az új Nemzeti Energia- és Klímaterv nem foglalkozik olyan, az energia-felhasználást döntően meghatározó tényezőkkel, mint a "kormányzat extrém módon energiaigényes iparágakat, az akkumulátorgyártást hazánkba telepítő gazdaságpolitikája" - értékelt Jávor Benedek.
   
Azt mondta, hogy miközben a terv feloldja az új szélenergia-kapacitások "teljes körű tilalmát", addig alultervezi a szélenergia lehetséges hozzájárulását a magyar energiamixhez.
   
Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy a 2030-as számok nem tartalmazzák a paksi erőmű új blokkjainak lehetséges termelését, és a hosszú távú tervekből nem olvasható ki egyértelműen a nukleáris energia szerepe.
   
Az anyagban két "semmitmondó mondat" található az úgynevezett sérülékeny fogyasztókról, de nincs benne valódi helyzetleírás az energiaszegénység kezeléséről és az igazságos zöld átállás megvalósításáról - bírált az uniós tanácsadó, aki szerint rengeteg a kérdőjel a pénzügyi fedezetként bemutatott uniós források körül. Az EU-nak még be sem nyújtott finanszírozási igények is forrásként tűnnek fel - mutatott rá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!