Ugrás a tartalomra

Rövidesen megújulnak a Búza téri aluljáró lépcsői

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. május 15. hétfő 18:34
Miskolc egyik leginkább igénybe vett grádicsai olyannyira lestrapálódtak, hogy nincs hová halogatni rendbetételüket. A város vezetője és a belváros érintett önkormányzati képviselője hétfő délelőtt a helyszínen egyeztetett az ügyben.
Fotók: Horváth Csongor

A probléma városvezetéseken átívelően maradt mind ez idáig a felszín alatt, pedig már 2008-ban érkezett az ügyben az önkormányzathoz bejelentés Veres Pál visszatekintése alapján. Miskolc polgármestere ottjártunkkor felidézte: a földalatti átkelőhely 1978-as megépítése óta átfogó rekonstrukción nem esett át, így nem meglepő, hogy a lépcsősorok betonaljzatai mostanra olyannyira tönkrementek, hogy az azokra illesztett gránitlapok folyamatosan megcsúsznak, leválnak és feljönnek.

Mokrai Mihály, Kertész Béla és Veres Pál

Mokrai Mihály – emlékeztette stábunkat – a városi közgyűlésben az elmúlt időszakban többször szólalt már fel a témában azt követően, hogy körzetében egyre többen hívták fel figyelmét a helyzet tarthatatlanságára. Az illetékes önkormányzati képviselő az egyeztetésen hangsúlyozta: a város egyik legfrekventáltabb gyalogos közlekedési útvonalán naponta akár húszezren is áthaladhatnak, így a megrongálódott borítás komoly balesetveszélyt rejt magában.

Az önkormányzat – húzta alá Veres Pál polgármester – a finanszírozáshoz szükséges forrásokat kész „akár a föld alól is előteremteni”, így rögvest fel is vették a kapcsolatot a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-vel, hogy világossá váljon számukra, mik azok a munkálatok, amelyek elvégzéséhez külső segítségre lesz majd szükségük. A cég műszaki vezetője, Kertész Béla úgy látja, az újjáépítéssel a nyár folyamán elkészülhetnek.

Ennek keretében mind a négy lépcsősor teljesen új és ellenálló betonréteget kaphat, amire visszahelyezik – állapotuk függvényében – a meglévő és az újonnan beszerzett gránitlapokat. A jelenlegi becslések tükrében közel ötvenmillió forintos felújítás több szakaszban valósulhat meg, vagyis egyszerre csak az egyik oldalon szorgoskodnak majd a munkások – a másikon óvatosan és a szokottnál is körültekintőbben ugyan, ám szabadon közlekedhetünk.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!