Ugrás a tartalomra

Százötven éves jubileumát ünnepelte a Szemere

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 08. péntek 16:31
Miskolc legrégebbi és legnagyobb szakképző intézménye a vármegyei szakképzés zászlóshajója.
Teltház volt a Szemere szakképző iskola 150 éves születésnapi ünnepségén. Fotók: Mocsári László

Nagyszabású születésnapi ünnepséget tartott a Miskolci Szakképzési Centrum (SzC) Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium péntek délután az iskola felújított aulájában. 

A megnyitón Molnár Péter, a Miskolci SzC főigazgatója, Kiss Gábor, a Miskolci SzC kancellárja, Deák Szabolcs jelenlegi iskolaigazgató és Lipcsei Gábor volt igazgató, aki 1997 és 2007 vezette az iskolát, köszöntötte az egybegyűlteket. A múltidézés szüneteiben zenés produkciókat hallhatott a közönség a Miskolci Nemzeti Színház művészei és egyben a Szemere öregdiákjai közreműködésével. 

Ezt követően a szakképző iskola jelenlegi dolgozóit ábrázoló tablót lepleztek le. Végül felvágták az iskola logójával ékesített, hatalmas születésnapi tortát. Bónuszprogramként megtekintették az újonnan átadott tanműhelyeket és az alternatív járműhajtási labort. Este pedig fényfestéssel zárják a napot. 

Egyidős a szakképzéssel

- Óriási jelentősége van ennek a jubileumnak, mert 150 éves múlttal nem sok szakképző iskola dicsekedhet ma Magyarországon. Történelmi múltunk és hagyományaink köteleznek arra, hogy az elődeinkhez méltóan folytassuk a munkánkat – osztotta meg stábunkkal Deák Szabolcs iskolaigazgató. - Gyakorlatilag egyidősek vagyunk a szervezett magyar szakképzéssel. Emellett mi vagyunk a vármegye legnagyobb szakképző intézménye a közel 1400 tanulónkkal és két kollégiumunkkal – hangsúlyozta. 

Hozzáfűzte, hogy már most is az élbolyban helyezkednek el és azon dolgoznak, hogy bekerüljenek a legjobb száz szakképző intézmény közé. Az intézmény ad otthont március 23-án a magyar Kézműves Kupának a szépészeti szakmákban. Büszkék arra is, hogy két fodrász tanulójuk bejutott a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe. Itt dobogós helyet szeretnének elérni, ahogy ez két éve is sikerült. 

Továbbá elmondta, hogy a Szemere hat ágazatban van jelen. Összesen tizenhatféle szakképzést lehet szerezni benne iskolarendszerben és tizenkettőt felnőttoktatásban. Ezek között keresett szépészeti és közlekedési szakmák is vannak. A cégek már a 11. és 12. évfolyamosokat igyekeznek megfogni a duális szakképzésben. 

Mocsári László képgalériája

Versenyképes tudásbázis

- A magyar gazdaság jövőképe azon múlik, hogy van-e jól képzett munkaerő egy-egy régióban. Emiatt nagyon fontos, hogy a szakképzésben versenyképes tudást kapjanak a fiatalok és a továbbképzésben résztvevő dolgozó felnőttek – fejtette ki Kiss Gábor, a Miskolci SzC kancellárja, a Szemere Bertalan Technikum egykori igazgatója. – A vármegye képzési rendszerében meghatározó tud lenni egy ilyen nagy létszámú iskola. Miskolcon mindenhol találkozunk Szemerés diákokkal az autószervizektől kezdve a fodrászatokon át – húzta alá. 

Kiemelte, hogy a kor kihívásaihoz és a legújabb piaci trendekhez igazodva az iskolában egy hybrid és elektromos autó laboratóriumot vesznek használatba. Az ezzel kapcsolatos új tudásanyag átadásához a tanárokat pedig továbbképzik. 

A Vasgyár hívta életre

A rendezvényt Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg. Beszédében felidézte a Szemere dicső múltját. Azt, hogy ez a város egyik legrégebbi intézménye és a legrégebbi szakképző intézmény. Tanulólétszámát tekintve szintén országosan dobogós a Szemere, ahogy tanárainak számát tekintve is jelentős. 

„Pontosan 1874. március 1-jén nyitotta meg kapuit Alsófokú Iparos Tanonc Iskola néven az intézmény és március 8-án indult meg az oktatás. A dualizmus korában még a céhes ipar volt jelen Miskolcon, főként borkereskedők és csizmadiák. Aztán megépült a Vasgyár, ami életre hívta a Szemere Bertalan Technikum jogelődjét. 1995-ben pedig az intézmény felvehette a vattai születésű reformkori miniszterelnök, Szemere Bertalan nevét, aki itt van eltemetve” – foglalta össze Molnár Péter. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!