Ugrás a tartalomra

Tízezrekbe kerül az iskolakezdés

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 12. szombat 15:03
Tudatos vásárlási stratégiával azonban sokat faraghatunk a költségekből, az üzletekben már megkezdődött az írószerek, iskolai felszerelések és egyéb kiegészítők akciós árusítása.
Fotó: Kézdi Ákos

Még tart a nyári szünet, de már tele vannak a boltok polcai az írószerektől a tolltartókon át az iskolatáskákig minden szükséges felszereléssel, csak legyen rájuk pénz. Magyarországon a KSH adatai alapján a 2022/23-as tanévben közel 1,9 millió diák vett részt a köznevelésben, idén szeptemberben is nagyjából ugyanennyi gyermek kezdi a tanévet. Az ő szüleik néznek szembe ezekben a napokban az év egyik legnagyobb érvágásával, amely alaposan megterheli a családok pénztárcáját. A költség a néhány tízezer forinttól a több százezerig is terjedhet, hiszen a kínálat hatalmas, ahogy az árkülönbségek is.

Felmérések szerint tavaly a szülők legnagyobb hányada körülbelül 30 ezer forintnyi összeget szánt az iskolatáskára és tartalmára gyermekenként, de idén aligha ússzák meg ennyivel. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a tanévkezdés komoly anyagi terhet ró a családokra. Összességében akár az 50 ezer forintot is meghaladhatja az iskolakezdés költsége gyermekenként. „A családok hosszú hónapok óta a 20 százalékot meghaladó infláció árnyékában intézik a bevásárlásaikat. Ezzel párhuzamosan pedig a fizetésük egyre kevesebbet ér. A KSH július 25-én közzétett, 2023. májusra vonatkozó adatai szerint, míg a bruttó és nettó átlagkereset 17,9, illetve 17,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a reálkereset 3 százalékkal csökkent úgy, hogy közben az árak 21,5 százalékkal nőttek” – mutatott rá.

A jelenlegi gazdasági körülményeket figyelembe véve ezért nem mindegy hol és mennyiért szerezhetők be a szükséges felszerelések. Fister Henrietta a kislányával járt beszerző körúton Miskolc belvárosában. Elmondta, nekik most szerencsére nem kellet új iskolatáskát, tornazsákot venni, csupán néhány „apróságot”: ecsetet, füzeteket, ragasztót, gumis mappát és ceruzákat beszerezni, így a tanszervásárlást eddig megúszták körülbelül húszezerből, egy teljes bevásárlás azonban mindennel együtt még akciós árakon is benne lett volna közel 60-70 ezer forintban. Egy jobb iskolatáska 15-20 ezer, egy tornacipő ötezer, sorolta.

Az első osztályba menők szülein van a legnagyobb teher, erősítette meg Fenyvesi Krisztina, akinek kislánya szeptemberben kezdi a diákéveket. Nekik nincsen semmi maradék előző évből, mindent most kell megvásárolni a ceruzáktól a vonalzókon át az iskolatáskáig. Éppen egy írószerboltban válogattak, és Krisztina úgy becsülte, a végösszeg elérheti akár a 200 ezret is. Ez egyetlen elsős gyerekre vetítve hatalmas kiadás.

A belvárosi Franco Kisáruházban augusztus második és szeptember első felében számítanak nagyobb rohamra, tudtuk meg Podhajeczky Dávid üzletvezető-helyettestől, aki szerint a vásárlók kivárják az akciókat, és általában tanszerlistákkal érkeznek hozzájuk, amelyeken fő helyen állnak az iskolatáskák, amiken sokat lehet spórolni egy árengedménnyel, hiszen a jobbak, tartósabbak ára 30 ezernél kezdődik. Az ő tapasztalatuk is az, hogy egy átlagos kosárban, ha táskát is tartalmaz, legalább 50-60 ezer forint értékben gyűlnek össze a beszerzendő termékek.

A miskolci önkormányzat is igyekszik segíteni a családokat, a költségekhez tízezer forintos iskolakezdési támogatással járul hozzá, amely augusztus elsejétől már igényelhető. Ezzel az intézkedéssel Veres Pál polgármester Nagy-Miskolc programjának egy újabb kiemelt fontosságú vállalása teljesül. Az egyszeri, tízezer forintos támogatást azok a 18 év alatti, alap- vagy középfokú oktatási intézménybe, nappali tagozatos képzésre járó gyermeket nevelő miskolci szülők vagy törvényes képviselők igényelhetik, akiknél az egy főre jutó havi nettó jövedelem családokként nem haladja meg az 57 ezer, egyedülálló szülők esetén pedig a 71 250 forintot. Egy gyermek után maximum tízezer forint igényelhető, a támogatások teljes összege nem haladhatja meg családonként a 30 ezer forintot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!