Ugrás a tartalomra

Véletlenül bukkantak rá a Notre-Dame órájának másolatára

MTI
Utoljára módosítva
2019. június 26. szerda 14:51
Véletlenül megtalálták egy poros templomi raktárban a Notre-Dame tűzvészben összetört kétméteres órájának 19. századi másolatát, melynek alapján restaurálni lehet az értékes darabot.

Az eredeti óra a gótikus műemlék tornya alatt helyezkedett el, amely az áprilisi tűzvészben beomlott. Az óra eredeti rajzai eltűntek, csak a róla készült fényképek segíthettek volna a szakértőknek a helyreállításban.

Múlt hónapban a Párizs északi részén álló Szentháromság templomban leltározott Jean-Baptiste Viot francia órásmester, amikor belebotlott egy szinte tökéletesen ugyanolyan órába. „Mintha csak egy elégett könyv másik példányát találtam volna meg” – mondta el az AFP francia hírügynökségnek.

Olivier Chandez, az Notre-Dame órájának karbantartója szerint „csodával határos” a másolat megtalálása. „Ha csak a fotók alapján kellett volna dolgoznunk, a következtetéseikre hagyatkoztunk volna. Noha a másolat szinte pontosan egyezik az eredetivel, mégis vannak különbségek: a Notre-Dame órája kidolgozottabb volt, tehát nem tehetjük meg, hogy egyszerűen a régi helyére állítjuk ezt az újabbat” – magyarázta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!